МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВА ДРЖАВА У КОСМОСУ

Свемирска нација (Википедија)

Свемирска нација (Википедија)

Асгардија ће своје физичко присуство у свемиру успоставити преко серије сателита, од којих ће први – „асгардија 1”– бити лансиран 12. септембра 2017.

Научници су у октобру прошле године основали прву свемирску нацију, а до недавно је стигло преко 211.000 пријава из чак 217 држава. Циљ ове нације је стварање „мирног друштва”, отворен приступ свемирским технологијама и заштита Земље од претњи из свемира, попут астероида.

Kако је свака пунолетна особа независно од пола, националности, расе, вере и финансијског стања могла да се пријави да буде држављанин Асгардије, руски научник и предводник нове нације, Игор Ашурбејли, био је затрпан захтевима због чега је увео строги процес потврђивања у којем тражи додатне детаље попут датума рођења и адресе становања.

Закони су тренутно одређени Споразумом
о спољашњем свемиру који су потписале
103 земље, укључујући САД и Русију.

Од 211.000 пријављених, 83 одсто чине мушкарци, а када је држава у питању, највише особа пријавило се из Kине (28.000), међу којима је и уметница из Хонг Kонга Рајвен Син.

Асгардија ће своје физичко присуство у свемиру успоставити преко серије сателита, од којих ће први – „асгардија 1” – бити лансиран 12. септембра 2017. „Наш стварни дом није кућа или град где смо рођени. Наш дом је планета Земља и ми је желимо заштитити. То није фантазија. Насељавање Марса, галаксије и слично, то је заправо лажњак. Моја је намера да створим нешто стварније”, објашњава Игор Ашурбејли.

Педесеттрогодишњи астронаутички инжењер каже да сам финансира пројекат у износи који није открио. Њега је инспирисала расправа о законима који уређују питања попут убиства, венчања и развода у свемиру.

Закони су тренутно одређени Споразумом о спољашњем свемиру који су потписале 103 земље, укључујући САД и Русију. Асгардија ће затражити признање у Уједињеним нацијама 2018. године. Ако би Савет безбедности то потврдио, „за” би морало да гласа две трећине свих чланица. Само, није то тако лако.

Држава, наиме, има следеће карактеристике: сталну популацију, дефинисану територију, владу и способност да улази у односе с другим државама. И морају је признати као државу друге државе. Игор Ашурбејли је објаснио како ће Асгардија пружати заштиту: Уколико неки грађанин има проблема на Земљи, обратиће се амбасади Асгардије. То је као да сте туриста, идете у амбасаду своје земље. Административни центар био би у Бечу, владина одељења водили би Асгардијанци.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар