MEĐU IZMEĐU

PŠENICA USPEVA NA HLADNOĆI

308 pregleda
Više belančevina (Sputnjik)

Ruski agronomi stvorili su selekcijom i ukrštanjem jedinstvenu sortu otpornu na hladnoću, prekomernu vlagu i brojne bolesti. Ona ima mnogo više belančevina nego ostale vrste pšenice i, što je najvažnije, nije potrebno obrađivati je pesticidima.

Tamo gde je još pre svega sto godina mogla da preživi samo ozima raž, sada se može uzgajati ozima pšenica odličnog kvaliteta, govori za „Sputnjik” ruski agronom i akademik Bagrat Sanduhadze. Njegove kolege, agronomi koji se bave selekcijom zrna i hibridnim sortama sa moskovskog naučnoistraživaškog instituta „Nemčinovka” tokom poslednjih godinu dana su ukrštanjem različitih sorti semena dobili ovo seme pšenice koja je praktično neuništivo.

„Kod nas su teški klimatski uslovi od Kalinjingrada pa sve do Primorskog kraja na samom istoku zemlje. Želeli smo da stvorimo genotip koji bi bilo moguće uzgajati u ovim surovim uslovima”, govori Sanduhadze.

Zahvaljujući upornom radu ruskih selekcionera , rezultati su prevazišli očekivanja. Otkako postoji ova naučnoistraživačka ustanova, stvoreno je više od 130 sorti.

Ruske sorte imaju povećan procenat
belančevina zahvaljujući, između ostalog,
kvalitetnom zemljištu iz kojeg crpu
teško rastvorljivi azot iz tla.

„Zahvaljujući selekciji zrna, odabiru onog sa boljim karakteristikama, dobijamo sorte koje su otporne na različite prirodne uslove poput hladnoće, previše vlage ili pak manjak vlažnosti. Ova metoda je možda najefikasnija, a uz to i najjeftinija. Samo prekombinacija gena dovodi do stvaranja izdržljivijih sorti”, podvlači akademik Sanduhadze.

Sada je u Rusiji najplodniji centralni region zemlje, odmah posle tradicionalno plodnih južnih krajeva oko grada Krasnodara. U poslednje vreme Rusija je značajno povećala proizvodnju i izvoz žitarica, a zadržala kvalitet.

U čitavom svetu, sa rastom prinosa pada kvalitet. Prema pravilu, što više proizvodite, smanjuje se kvalitet. Francuska, Velika Britanija, Nemačka proizvode žito sa 8-9 odsto belančevina, dok je standarad čak 14 odsto. Osim toga, njihove žitarice ne mogu da prezime. Ruske sorte imaju čak do 18 odsto belančevina”, ponosno govori Sanduhadze.

Ruski akademik objašnjava da ruske sorte imaju povećan procenat belančevina zahvaljujući, između ostalog, kvalitetnom zemljištu iz kojeg crpu teško rastvorljivi azot iz tla. Naš sagovornik kaže da bi jednostavnim rečnikom to moglo da se kaže i da ovim vrstama žitarica ništa dodatno nije potrebno, sdve same crpu iz plodnog i kvalitetnog tala. Samim tim ove žitarice su značajno zdravije, jer nisu zalivane i tretirane različitim hemikalijama.

„Za 20-30 godina svet će Rusiju moliti za žitarice, nafta nikome više neće biti nasušna potreba. Najjeftinije a najkvalitetnije zrno ćemo mi proizvoditi. Pesticide praktično ne moramo koristiti, jer smo stvorili takve sorte koje gotovo nikad ne oboljevaju”, rezimira naučnik.

Evropske vrste gotovo uopšte ne uspevaju u Rusiji. Zato domaći instituti stalno rade na poboljšavanju kvaliteta lokalnih sorti. Zasad se ruske sorte dobijene u okviru instituta „Nemčinovka” uspešno uzgajaju u Turskoj.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar