МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПСИ ОСЕДЕ ОД СТРЕСА

Научници су утврдили да су љубимци који су сматрани забринутијим више посивели по глави и око њушке од оних који нису показали узмемиреност.

Пси оседе од стреса, као и људи. Научници са Северног Илиноис универзитета (НИУ) испитали су више од 400 животиња, старости од једне до четири године, да би установили зашто им длака посиви.

Власници су испунили упитник о начину живота, здрављу, понашању и изгледу својих љубимаца. Питања су се тицала да ли су изгледали уобичајено забринути, као када су препуштени сами себи и шћућуре се у прикрајку пред мноштвом људи.

Када су анализирали слике паса и упоредили их са са одговорима, утврдили су да су пси који су сматрани забринутијим више посивели по глави и око њушке од оних који нису показали узмениреност. Величина или здравствене тегобе нису, чини се, на то утицале.

„На основу дугогодишњег искуства дуго сам сумњао да њушка посиви ако су пси узменирени и импулсивни”, изјавио је главни истраживач Камил Кинг. Међутим, када су проучени подаци испитивања, резултати су били прилично изненађујући.

Следећи пут ваш пас постане узнемирен, не заборавите да то утиче на њега онолико колико и на нас.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар