МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПУТ У СРЕДИШТЕ ЗЕМЉЕ

Јапански истраживачи кажу да су за корак ближе решавања мистерије језгра Земље. Одавно је утврђено да је око 85 одсто коре од гвожђа, док никл чини додатних 10 процената. Појединости о преосталих пет постотака – верује се да би то могли бити лаки елементи – до сада су су измицале тумачењу.

Нове провере на Тохоку универзитету показују да су могући кандидати за лаке елементе водоник, силицијум и сумпор. Оглед се састојао од израде модела језгра од различитих материјала, који су излагани топлоти до 6.000 Целзијусових степени и притиску од 3,6 милиона пута већем од оног на површини планете.

Истраживачи су затим мерили густину и брзину звука и закључили да су физичке особине легуре гвожђа са поменута три елемента у складу са сеизмолошких запажањима у природном језгру.

Најдубље подручје Земље састављено је од спољашњег течног језгра (2.900 до 5.100 километара у дубини) и чврстог унутрашњег језгра (5.100 до 6.400 километара).

Језгро је једна од најважнијих „крајњих граница” за научнике да разумеју историју Земље и услове у којима се она уобличила пре 4,5 милијарди година.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар