ТАКНУТО ЋАКНУТО

РАЂАЊЕ ШКОДИ ЗЕМЉИ

Деца света (Википедија)

Деца света (Википедија)

Резултати студије су показали да су емисије штетних гасова далеко мање ако се одлучимо да немамо децу. Избегавајте путовање авионом, возите се аутомобилом, једите мање меса и одлучите се за мању породицу – то је оно што ће да спасе планету, наводи се у новој студији.

Рециклириње, прање веша на 30 степени и штедња енергије су најбољи начини да помогнемо окружењу. Али ако заиста хоћете да сачувате планету, студија сугерише да не би требало да се размножавамо онолико колико то сада чинимо.

Истраживачи наводе да је доношење новог живота на свет „најдеструктивнија ствар коју можете урадити окружењу”. На тај начин смањила би се емисија штетних гасова по особи за чак 58,6 тона угљен-диоксида сваке године.  Тим са Универзитета Лунд у Шведској наводи да постоје четири избора које људи могу да направе да би смањили угљенични отисак који производе, а то је да једу мање меса, реше се аутомобила и не користе авио-саобраћај.

„Толико је много фактора који утичу на климу због наших личних избора. Поред ове три акције које треба да спроведете, ту је и она која се тиче мање породице”, рекао је аутор студије Сет Вајнс и додао да ће се на овај начин најбрже смањити емисија штетних гасова.

„Ако убедите америчке породице да имају једно дете мање, то би обезбедило пођеднако мањи ниво угљеничних отисака као када бисте убедили 684 тинејџера да рециклирају до краја живота”, закључио је.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар