МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РУСИ ШАЉУ ТОП У КОСМОС

Свемирски отпад (Тинксток)

Агрегат би стварао енергију потребну за ласер који би уништавао отпад са свемирских бродова или остале врсте смећа, попут изгубљене рукавице астронаута у нижој Земљиној орбити.

Руска Агенција за свемирска истраживања „Роскосмос” планира да уништи смеће у нижој Земљиној орбити помоћу снажног ласера високог три метра. Уколико пробе буду успешне, овом методом ће се осигурати безбедност даљих истраживања свемира. На развоју те технологије радила је „Kорпорација за прецизне системе”, иначе огранак „Роскосмоса”.

У свом извештају руској Академији наука, компанија је затражила подршку за истраживање и развој, као и за експериментални рад ласера, који својим зраком може да уништи свемирски отпад. Снажни ласерски топ био би постављен на три метра високи телескоп, чија градња је у току. Телескоп је предвиђен за посматрање сателита и потенцијално опасног свемирског отпада, а у случају одобрења пројекта, био би прерађен у велики ласер.

Према претпоставкама америчке Агенције
за свемирска истраживања НАСА, у свемиру
има више од 500.000 комада отпада.

У извештају, у који је увид имала руска новинска агенција РИА Новости, наводи се да би агрегат стварао енергију потребну за ласер који би уништавао отпад са свемирских бродова или остале врсте смећа, попут изгубљене рукавице астронаута у нижој Земљиној орбити. Према претпоставкама америчке Агенције за свемирска истраживања НАСА, у свемиру има више од 500.000 комада отпада.

„Релативно мали део орбиталног смећа може нанети штету летелицама и сателитима. Од око 500.000 комада отпада, 20.000 је веће од лопте за бејзбол”, истиче се у упозорењу НАСА.

(Извор СРНА)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар