МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САВРШЕНЕ БЕБЕ УГРОЖЕНЕ

Дизајнирано потомство (Википедија)

Дизајнирано потомство (Википедија)

Ново истраживање показало је да стварање савршених беба (технологија Crispr-Cas9) може да има нежељене последице. Поступак се огледа у својеврсном одсецању и лепљењу мањих делова ДНК или, једноставније речено, поправљању неисправних гена.

Захват је, иначе, најављен
као јефтин и ефикасан начин
добијања „дизајниране деце”.

Наиме, постоји вероватноћа појаве низа нежељених мутација у „наследном запису”, на пример на генима који нису подвргнути преправљању. Поменуто откриће ће, по свему судећи, за извесно време спречити клиничка тестирања која би ускоро почела у САД, а већ су започета у Kини.

Захват је, иначе, најављена као јефтин и ефикасан начин добијања „дизајниране деце”. Не толико због жељених физичких својстава, попут боје косе или висине, него зарад искорењивања наследних генетских болести (попут астме или урођеног сљепила).

Новопронађене мутације могле би бити и опасне по живот, нарочито ако погоде неки важан ген, као што би био онај за супротстављање туморима. У Кини су на два миша преиначили ген који је изазивао сљепило, али показало се да је њихова ДНК погођена с око 1.500 малих мутација на нуклеотиду. То је било попраћено с још випе од 100 већих непланираних промена.

Ниједну од запажених мутација нису предвидели рачунарски алгоритми који су коришћени за процену. Чини се да овај алат још усавршен кад је у питању цео геном (збирка свих гена).

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар