МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕЋАЊЕ БЕЗ СЕЋАЊА

Већ виђене речи (Википедија)

Већ виђене речи (Википедија)

Истраживачи су открили да су студенти који су дремали рекли да су већ видели те речи, стварајући лажне успомене.

Наше сећање је несавршено: сећамо се неких тренутака, док друге заборављамо. Понекад се чак сећамо ствари које се никада нису догодиле – феномен који истраживачи називају „лажно сећање”. Претходне студије показале су да спавање игра улогу у формирању лажних сећања, а у недавној мини-студији истраживачи су као потенцијалног кривца открили одређени аспект сна.

„Слип спиндлс” су брзе експлозије активности мозга током спавања, према студији објављеној у децембру у часопису „Неуропсихологија”. Оне се јављају у стадијуму 2, једном од лакших стадијума сна, који је дефинисан успореном брзином откуцаја срца и непомерањем очију.

Истраживање је показало и да је десна
страна мозга код дремача била осетљивија
на мамац речи или лажне успомене од леве.

Да би проучили како могу играти улогу у стварању лажних сећања, истраживачи су у истраживање укључили 32 одморна студента, који не уносе кофеин. Учесницима је било приказано неколико речи – све су се односиле на исту тему – пре него што су их прикључили на полисомнографски уређај, који прати активности мозга током спавања. Учесници су затим случајно додељени једној од две групе: групи за спавање или будној групи.

Спавање у кревету (Википедија)

Групу за спавање су послали у собу с креветом, док је будној групи речено да гледа документарац о природи или цртани филм „Мистер Бин”. Уређај полисомнографије забележио је активност мозга како би се осигурало да дремајућа група заправо спава, а не само лежи у кревету.

Након додељених активности, свим учесницима поново су приказане речи, а затим су били упитани да ли су их претходно видели. Неке речи биле су понављања из прве сесије, али су неке биле нове. Штавише, истраживачи су убацили неке речи као мамац, које су се односиле на исту тему, али претходно нису биле приказиване.

Истраживачи су открили да су студенти који су дремали рекли да су већ видели те речи, стварајући лажне успомене. Налази су били у складу с очекивањима истраживача, што су предвидели на темељу претходних студија. Истраживање је показало и да је десна страна мозга код дремача била осетљивија на мамац речи или лажне успомене од леве, пише „Радио Сарајево”.

На пример, део сна (слип спиндлс) могао је да промовише реч спавати, говорећи мозгу да се сећа тога од пре, јер то иде заједно с општим језиком речи које је претходно видео, као што су кревет, сан, дремање… Ова студија ипак не даје довољно доказа да бисмо могли несумњиво рећи да десна страна мозга превладава у стварању лажних успомена током спавања.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар