МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕДМА „ДРУМСКА СТРЕЛА”

Свечана промоција (МФ)

Академци осам факултета Београдског универзитета и Војне академије уложили су преко 50.000 радних сати у пројекат.

Студентски тим „Друмска стрела” представио је 11. јуна на Машинском факултету своје седмо тркачко возило, до сада најмодернији прототип тркачког аутомобила по угледу на „fормулу 1”. Брзину од 100 километара на час постиже за највише четири секунде. С овим возилом такмичиће се са студентима из целог света у Италији и Чешкој.

„Има нас 48 у овој сезони, тако да сви се
трудимо да дишемо и радимо као један”.

Када су студенти сами, без професора, пре осам година дошли у Ректорат да представе своју идеју ректору и новинарима, мало ко је веровао да ће успети. А вечерас слика сасвим другачија – пун амфитеатар Машинског факултета и седми болид спреман за тркачку сезону и такмичења у Италији и Чешкој.

„Има нас 48 у овој сезони, тако да сви се трудимо да дишемо и радимо као један. Моја функција се може рећи да је фиктивна с једне стране, а са друге стране да је јако битна у тренуцима када се мора знати ко и шта одлучује”, каже Миљана Стојановић, вођа тима.

„Ове године успели смо да променимо потпуно концепт ослањања, радили смо на поузданости свих подсистема на возилу, доста смо урадили на редизајну аеродинамичког пакета, и са становишта перформанси и са становишта смањења масе”, истиче Бранко Милинчић, вођа пројекта.

Возило је ново, али је возач исти већ другу сезону. „Искуство, вожња оваквог возила се не може мерити ни са једним другим. Све је много интензивније, свако скретање је много брже, и то је нешто што после радите инстинктивно, и уопште не стижете да размишљате о вожњи него само возите”, објашњава возач Владимир Живковић.

Академци осам факултета Београдског универзитета и Војне академије уложили су преко 50.000 радних сати у пројекат.

„Врхунским теоријским знањима које стичу кроз редовну наставу на Машинском факултету на основним и мастер студијама, студенти кроз пројекат ,Друмске стреле’ придодају и оно што је сада показало се више него важно, а то су практичне компетенције и вештине”, истиче Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

И студенти и професори тврде да чине све да буду бољи део европског простора високог образовања. И са великим оптимизмом очекују нова признања.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар