МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕКС РАДИ ЗА ВИРУСЕ

Спајање мува лебделица (Википедија)

Спајање мува лебделица (Википедија)

Не може да уђе једно, а да не уђе друго. Испоставило се да су гени који надзиру спајање полних ћелија, мушке и женске, вероватно допустили да у наше претке упадну вируси. Нарочито се то тиче протеина HAP2, који омогућује претходно сједињење, исти тај окривљени обезбеђује да вируси продру кроз ћелијску мембрану.

Два у један, нашалили бисмо се. А ко је то установио? Амерички научник Вилијам Снел, са Универзитета Мериленд, и свој налаз скоро објавио у угледном часопису „Сел”.

„Протеин који први је први секс учинио могућим и још је умешан у сексуално размножавање многих организама на Земљи, истоветан је с протеином који користе вируси денге и зике да уђе у људске ћелије”, истиче Вилијам Снел. Поменути протеин морао је, заиста, бити зачин у првобитној супи.

Речено истраживање не само да је обелоданило еволуционе корене секса, они је важне и с практичне тачке гледишта. С обзиром на чињеницу да се HAP2 протеин користи у различитим патогенима, као што су маларија и токсоплазмоза, да продру у људско тело, он се може употребити за вакцине и лечење, посебно ја за јачање имунитета оболилих у борби против ових болести.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар