МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕКСЕПИЛНИ ФРАНЦУСКИ

Језик љубави (Википедија)

Људи који су учествовали у истраживању не доживљавају сексипилним сам француски језик, већ – Французе.

Платформа за учење страних језика „Бабел” спровела је истраживање у вези са тиме који народ има најсексипилнији нагласак на свету. Вести нису добре ни за Србе, ни за наше суседе у региону, с обзиром на то да се на листи од словенских језика нашао само руски, и то на осмом месту.

Многе је изненадило то што се
на петом месту најсекси
нагласака нашао – немачки.

Прво место заузео је (очекивано) француски, који многи називају језиком љубави, а друго место припало је италијанском. На трећем месту нашли су се Шпанци, док је четврта позиција припала енглеском језику. Многе је изненадило то што се на петом месту најсекси нагласака нашао – немачки.

Говорите ли француски? (Википедија)

Целокупна листа десет најпривлачнијих нагласака на свету изгледа овако:

  1. Француски
  2. Италијански
  3. Шпански
  4. Енглески
  5. Немачки
  6. Португалски
  7. Шведски
  8. Руски
  9. Холандски
  10. Турски

У истраживању је учествовало 15.000 људи из Бразила, Шпаније, Италије, Француске, Немачке, Велике Британије, САД, Kанаде и Аустралије. „Гардијан” пише да постоји неколико разлога зашто су у одређеним језичким групама неки језици и нагласци привлачнији од других.

Дакле, и нагласак и језик привлачнији
су ако делују познатије и ближе
матерњем језику испитаника.

Први је мелодичност и звучност неког језика. Лингвиста Пети Аданк тако сматра да су Енглезима најпривлачнији француски или италијански јер их привлачи мелодичност тих језика. „Језици попут мандаринског или тајландског им звуче грубо јер су тонални, па звуче врло неприродно”, сматра Аданк. Дакле, и нагласак и језик привлачнији су ако делују познатије и ближе матерњем језику испитаника.

Други разлог је нешто необичнији. Наиме, поједини лингвисти сматрају да приликом оцењивања језика испитаници не оцењују сам нагласак, већ особу која га изговара. На пример, према овој теорији, људи који су учествовали у истраживању не доживљавају сексипилним сам француски језик, већ – Французе.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар