МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СИМЕТРИЧНО ТЕЛО У ВРТЛОГУ

Осна симетрија (Википедија)

„Контрола интеракције осносиметричног тела и његовог вртложног трага” тема је предавања др Бојана Вукашновића из Технолошког института Џорџија (САД), у среду 11. април у 13 сати, у Свечаној сали 211 на Машинском факултету. Бојан Вукашиновић је докторирао у Технолошком институту Џорџија, у којем ради као старији истраживач.

Његов рад углавном обухвата експерименталну контролу флуида, дијагностику и развој нових контролних елемената. Објавио је преко шездесет научних радова и награђиван је од стране Америчког друштва физичара, Америчког института аеронаутике и астронаутике и компаније „Боинг”.


Контрола сила (Википедија)

У својим експериментима истражује повратну везу између кретања осносиметричног тела и његовог вртложног трага у циљу постизања различитих реакција тела на индуковане аеродинамичне силе и моменате. Контрола сила и момената је остварена контролом врталожног трага у близини осносиметричног тела, путем синтетизованих млазева. Различити резултати, укључујући пригушење или амплификацију природних осцилаторних кретњи тела и праћење зељених путања демонстрирани су у једном и три степена слободе кретања тела.

(Извор МФ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар