МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТОНОСНИ КОМАРЦИ

Убија сабраћу (Википедија)

Убија сабраћу (Википедија)

Генетски модификовани комарци садрже посебан ген који је за њихову сабраћу смртоносан ако не добију антибиотик тетрациклин.

Савез за контролу комараца је, уз помоћ приватне компаније „Окситек инсект технолоџи”, недавно покренуо пројекат – пуштање ГМО комараца на Флориди. Пре тога, прво пуштање ГМО комараца догодило се на Kајманским острвима 2009. године, а друго у Малезији 2010. године.

Генетски модификовани комарци садрже посебан ген који је за комарце смртоносан ако не добију антибиотик тетрациклин. Потомство ГМО комараца ће, такође, наследити овај смртоносни ген, због којег ће угинути пре него достигну зрелост и почну да се размножавају.

Шта ће се догодити с локалним и
глобалним екосистемом ако се
популација комараца драстично
смањи или сасвим нестане?

Идеја се базира на томе да се обични комарци укрштају с ГМО комарцима и да се на тај начин створи све више комараца са смртоносним геном, што ће довести до смањења њихове популације. Док ГМО индустрија непоколебљиво тврди да су генетски модификоване биљке и животиње безопасне и доносе бројне погодности човечанству, стварност нам показује нешто сасвим супротно.

„Монсанто” и друге ГМО корпорације стварају не само генетски модификоване биљке, него и животиње. На пример, створене су овце које су 85 одсто овце, а 15 одсто људи, да би могле служити као донори органа за људе. Створене су и козе које дају млеко с протеином из паучине — за производњу коже отпорне на метке. Kраве су генетски модификоване да би производиле млеко које по свом саставу више личи на људско.

Да ли се на тај начин играју ватром јер мењају осетљив и прецизно избалансиран екосистем? Шта ће се догодити с локалним и глобалним екосистемом ако се популација комараца драстично смањи или сасвим нестане?

Многи од нас мрзе комарце зато што нас боду и преносе опасне болести, али они су, такође, део екосистема и храна за друге животне облике. Идеја уништења комараца само зато што нам се не свиђају је апсурдна, ако се у виду има њихова улога у комплетном ланцу.

(Извор Б92)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар