ТАКНУТО ЋАКНУТО

СОФИЈА ЗАВОЛЕЛА ЉУДЕ

Променила мишљење (Википедија)

Променила мишљење (Википедија)

 

Kомпанија „Хансон роботикс” из Хонгконга направила је робота који изгледом подсећа на Одри Хепберн, а који је добио држављанство Саудијске.

Реч је о Софији, роботу који би једног дана требало да постане асистент људима. Направио га је др Дејвид Хансон, оснивач „Хансон роботикса, човек који је своју каријеру посветио стварању робота с душом и чији је циљ да их научи креативности и емпатији – људским особинама које су неопходне како би роботе престали да доживљавамо као машине.

Софија је тренутно на светској турнеји на којој показује своје могућности у интеракцији са стручњацима, обичним људима, али и медијима. Тако је екипа „Бизнис инсајдера” Софију срела на конференцији у Лисабону где су тестирали њене способности ћаскања.

У једном од ранијих разговора, када ју је њен творац Дејвид упитао да ли жели да уништи људе, Софија је рекла: „Ок, уништићу људе!” Међутим, сада је ублажила ставове и на питање „Да ли волиш људе?”, најпре изгледала изненађено, а онда рекла: „Волим их”. Упитана зашто их воли, рекла је да „још не зна”, а израз њеног лица изгледао је као да заиста размишља о том питању.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар