МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПАСАВАЊЕ РЕКА У ИНДИЈИ

Највећа у земљи (Википедија)

Највећа у земљи (Википедија)

Од 800 притока Ганга, 470 је постало сезонско и има проток воде само четири месеца годишње, што је довело до смањења воде у реци на 44 одсто.

У Индији је током септембра организована масовна грађанска кампања која заговара садњу дрвећа поред река како би се оне спасле од исушивања. У низу митинга, конвој учесника је путовао кроз шеснаест индијских република ‒ обухвативши растојање дуже од девет хиљада километара. Завршна конвенција „Покрета за реке” изведена је у Делхију уз митинг на коме је било више хиљада људи.

Кампању „Покрет за реке” смислио је и организовао оснивач „Иша јога центра” Садгуру Јаги Васудев, који се у својим наступима залаже за повезивање са природом и ранијих година је такође организовао сађење дрвећа.

У басену Ганга ‒ највећем речном сливу
у земљи ‒ људи су уклонили 94 посто
зеленог покривача у последњих 50 година.

„Ми ћемо доћи и отићи, али ће остати реке које живе већ милион година. Данас је највећим рекама у земљи потребна хитна медицинска помоћ”, рекао је Садгуру поводом те акције. Дајући за пример ситуацију у Бангалору, Садгуру је нагласио: „Пре 50 година тај град је имао три реке и више од хиљаду језера, али тренутно реке нестају и број језера се смањио на само 81. Од тих 81, 40 је загађено хемијским отпадом.ˮ

Од 800 притока Ганга, 470 је постало сезонско и има проток воде само четири месеца годишње, што је довело до смањења воде у реци на 44 одсто. Садгуру је такође истакао да су „у басену Ганга ‒ највећем речном сливу у земљи ‒ људи уклонили 94 посто зеленог покривача у последњих 50 година”.

„Покретом за реке” желео је да подстакне целокупно друштво у Индији на масовну акцију која ће навести Владу да предузме мере за спасавање река од исушивања. Садгуру тврди да је за такав посао потребно двадесет пет, а не само пет година, колико траје мандат једне владе, те је неопходно ангажовање целог друштва. Његова почетна идеја је да се у појасу од километар поред река посади дрвеће које би зауставило ерозију земљишта и вратило воду рекама.

Акција је изведена уз учешће великог броја јавних личности, глумаца, локалних политичара, јога гуруа и грађанских организација. На крају те грађанске акције премијеру Индије послата је студија од 700 страна коју су урадили експерти Пољопривредног факултета Тамил Наду. „Прави посао тек сада почиње”, нагласио је Садгуру на крају акције „Покрет за реке”.

(Валентина Делић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар