MEĐU IZMEĐU

SREĆNA NOVA 7527.

Kada sunce u podne 4. aprila 2018. godine pređe preko Pećke patrijaršije počinje novo leto 7527. meseca biljara u četvrtom danu po „Srpskom kalendaru”. Tog dana ukrstiće se severna i južna energija Sunca i najaviti dolazak Srpske nove godine.

Mr Milan T. Stevančević

Za vreme srpske carske dinastije Svevladović, koja je vladala Srbijom od leta 6000. do leta 6181. (od 492. do 675. godine po katoličkom kalendaru pape Grgura 13) i srpske kraljevske  dinastije Drvanović, koja je vladala Srbijom od leta 6183. do leta 6662. (675. do 1160. godine), srpska nova godina počinjala je kada sunce u podne pređe preko tadašnje prestonice  Raške, odnosno tamo gde živeo vladar Srbije. U vreme srpske carske dinastije Svevladović napisano je Srpsko četvorojevanđelje na 305 strana, koje se smatra Svetim srpskim rukopisom. Prepis se nalazi u Dablinu (Republika Irska).

Za vreme srpskog cara Stefana Prvog
Nemanjića napisano je „Zakonopravilo”,
pa je  Srpski kalendar postao zvanični
kalendar Srpske pravoslavne crkve.

Iz doba vladavine srpskog kralja Stroimira Vladisava Drvanovića, koji je vladao Srbijom od leta 6338. do leta 6343. (830. do 843. godine) sačuvan je zlatni pečat kraljevske kancelarije graviran ćirilicom, zvaničnim pismom svih srpskih država. Zlatni pečat srpskog kralja Sroimira nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu. U to vreme budući misionar pape Hadrijana Ćirilo imao je samo dve godine. Za vernost papi i Katoličkoj crkvi, Ćirilo je sahranjen u crkvi Svetog Klimenta u Rimu.

Za vreme srpskog cara Stefana Prvog Nemanjića napisano je „Zakonopravilo”, pa je  Srpski kalendar postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Počevši od prvog srpskog patrijarha Janićija pa sve do blaženopočivšeg patrijarha Pavla svi srpski patrijarsi datirali su događaje po „Srpskom kalendaru”.

„Srpski kalendar” je najznačajniji naučni i kulturni spomenik srpskog naroda i linija vodilja kroz vreme i istoriju i čuvar srpskog identiteta. Današnja kompjuterska obrada podataka vrši se po protokolu „Srpskog kalendara” – godina, mesec, dan.  Ovakav protokol nema nijedan drugi kalendar u svetu.

Upravni akti svih srpskih država datirani su po „Srpskom kalendaru”, sa srpskim simbolom za vreme

koji potiče iz Vinčanske kulture. Posle dva veka ćutanja i skrivanja „Politika” je prva i jedina objavila da je „Dušanov zakonik” datiran po „Srpskom kalendaru”: U leto 6857. meseca maja u 21. danu! U starim srpskim rukopisnim knjigama i zapisima Srbi su imali običaj da napišu:


SREĆNA NOVA 7526.

Srecna srpske Nova 7526

Kada sunce 3. aprila 2017. godine u podne pređe preko Pećke patrijaršije, počinje Srpska nova 7526. godina po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog dana presek severne i južne energije sunca najaviće novo leto. Srpska nova godina čeka se u podne, čeka se sunce.

Sveti Sava je u leto 6707. uneo Srpski kalendar u Zakonopravcilo, u prvi ustav Srpske pravoslavne rkve, pa je Srpski kalendar postao zvanični kalendar srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Počevši od prvog srpskog patrijarha Janićija pa sve do blaženopočivšeg patrijarha Pavla, svi srpski patrijarsi datirali su po Srpskom kalendaru Svetog Save. Zakoni i upravni akti svih srpskih država do 19. veka bili su datirani po Srpskom kalendaru. Zapisi po Srpskom kalendaru nalaze se svuda oko nas.

Srpsko četvorojevanđelje, smatra se svetim srpskim rukopisom, pisano je za vreme vladavine srpskog kralja Svevlada, koji je vladao Srbijom od 6000. do 6038 godine, odnosno po katoličkom kalendaru pape Grgura 13. od 492. do 530. godine.

Prema dosad pronađenim i dostupnim rukopisnim zapisima, u leto 7526. (2017), meseca aprila, u trećem danu, Srbija slavi 1525 godina svog postojanja.

Mr Milan Stevančević

O autoru

Stanko Stojiljković

13 komentara

 • Sada je 7526. godina po starom srpskom, tj. vinčanskom, kalendaru a ne 7527. Mnogi spomenici i manastiri datirani su po srpskom kalendaru. Na primer, spomenik caru Lazaru koji je podigao despot Stefan Lazarević, najučeniji čovek tog vremena, na kojem piše da se Kosovska bitka održala 6897. godine. 6897 (po starom kalendaru) – 1389 (po novom kalendaru) = 5508 godina razlike između starog i sadašnjeg kalendara. Na Zakoniku blagovernog cara Stefana Dušna donešen na vaznesenje 21. maja 1349 piše u zagradi da je to 6857. godina. 6857 – 1349 = 5508. Sada je po novom kalendaru 2018., dodajmo na 2018 razliku od 5508 godina i dobijamo godinu 7526.

 • Jedno pitanje…

  Na pocetku teksta pise – Kada sunce u podne 4. aprila…, a u sredini teksta pise – Kada sunce u podne 3. aprila…

  Sta je tacno, 3 ili 4 april?

 • Četvrti april. Izvinite ako smo Vas doveli u zabludu, jer nam se potkrala slovna greška. Redakcija Galaksije

 • uvek apelujem na pisce bilo čega,neka vam bilo ko pročita tekst pre objave,pa makar bio i elementarno pismen,vrlo često se potkrade greška koju pisac u kontrolnom prečitavanju mehanički, previdi.mala greška dovodi u nedoumicu čitaoca,da li je „omaška“ ili namerna greška.setimo se staljinovih telegrama,gde je „pismenost“telegrafiste odlučivao o životu i smrti,(u pitanju je bila zapeta,što daje sasvim drugi smisao poruk(c)i).pozdrav! gore objavljen tekst trebalo bi češće kroz emisije iz istorije čitati,narod je neuk.

 • Hteo bih da napravim stari srpski kalendar sa 13 meseci po 28 dana. Sve bi bilo u redu ali se dvoumim sa nazivima meseca. Mozete li pomoci sa nazivima meseca po starom kalendaru. Samo treba da ih je 13. Hvala unapred/ Zoran Stamenkovic

  • Naumesnije je a se obratite tekstopiscu, magistru Milanu Stevančeviću (milbe37@gmail.com), koji je u to potanko upućen. Stanko Stojiljković

 • Odlicno sve.
  Ako ima kalendara, ili kad bude za prodaju posaljite ni kontakt na meil. Naravno ako imate vremena i volje. Svako dobro.

Ostavite komentar