МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СУПСТАНЦА ЗАДОВОЉСТВА У ПИВУ

Весело пиће (Википедија)

Весело пиће (Википедија)

Зашто сви хрле на Октоберфест у Минхен, пре свих Немци? Научници су, управо, одговорили на то загонетно питање. Ако сте мушки пивопија, не морате да престанете да погледујете крупне конобарице које разносе по десетак и више кригли. Неке и у прсима, само да гости што пре утоле велику жеђ.

Дакле, шта се то крије у „веселом пићу” с мање или више пене? На Универзитету Фридрих-Александер у Ерлангену и Нирнбергу научници су прегледали базу података од, чак, 13.000 молекула пронађених у различитим врстама пића и хране. Тражили су молекуле које могу да активирају рецептор за допамин D2.

Установили су међуделовање поменутог допамина и супстанце хордеин, која се налази у слади јечма и пиву. Баш као допамин, и хордеин може да стимулише рецептор, што доводи до продуженог деловања у центру мозга задуженом за награђивање. Е па, живели!

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар