МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТСКИ УБИЦА „БРОЈ 1”

Смртоносно загађење (Википедија)

Смртоносно загађење (Википедија)

У студији се тврди да је загађење, како оно спољашње, тако и унутар стамбеног простора, убило око девет милиона људи у 2015. години, што је један у шест регистрованих смртних случајева.

Загађење је светски убица број један и изазива више смрти него ратови, тероризам, природне катастрофе, цигарете и болести, наводи се у студији медицинског журнала „Лансет” коју преноси „Глас Америке”. У студији се тврди да је загађење, како оно спољашње, тако и унутар стамбеног простора, убило око девет милиона људи у 2015. години, што је један у шест регистрованих смртних случајева.

Наводи се да су Бангладеш, Кина, Хаити,
Индија, Пакистан, Северна Кореја и
Јужни Судан земље које су највише погођене.

„Загађење прети основним људским правима, као што су право на живот, на здравље, на благостање, безбедан посао, као и заштити деце и најрањивијих”, каже коауторка Карти Сандилија. „Глас Америке” преноси да студија показује да се велика већина смртних случајева повезаних са загађењем догађа у земљама у развоју, у којима су, тврде аутори, власти више заинтересоване за изградњу својих економија и инфраструктуре, него за еколошке регулације.

Наводи се да су Бангладеш, Кина, Хаити, Индија, Пакистан, Северна Кореја и Јужни Судан земље које су највише погођене. Један од аутора студије Ричард Фулер каже да је загађење повезано са спорим економским развојем и сиромашним нацијама.

„Постоји мит тих министара финансија, који је још увек жив, да морате да пустите индустријско загађење или се иначе нећете развијати. Оно што људи не схватају… људи који су болесни или мртви не могу да учествују у економији. Њих морате после да негујете”, рекао је Фулер.

Студија каже да је број од девет милиона прераних смрти годишње конзервативна процена и да је тачан број вероватно много већи. „Глас Америке” наводи да се у одвојеној студији Светске банке каже да смањење загађења мора да буде приоритет и да би решавање тог проблема водило у решавање других криза, укључујући и глобално отопљавање и потхрањеност.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар