МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„СВИЦИ” СУ ДЕЛОМ НЕВИДЉИВИ

Свемирско читање (Твитер)

Свемирско читање (Твитер)

Технологија коју је развила америчка свемирска агенција (НАСА) омогућила је да се на неким од одломака из „Kумранских списа” открију делови досад непознатих текстова.

Неки фрагменти „Свитака са Мртвог мора” имају записе невидљиве за људско око, али је најновија технологија омогућила њихово откривање, објавила је Израелска управа за старине. Технологија коју је развила америчка свемирска агенција (НАСА) омогућила је да се на неким од тих одломака свитака открију и делови досад непознатих текстова, преноси америчка телевизија Ен-би-си.

Откриће је представљено на Хебрејском универзитету у Јерусалиму. Kао део пројекта дигитализације свитака, истраживач Орен Абелман је испитао неколико десетина фрагмената и открио „трагове мастила на многима од њих, који су голом оку изгледали празни”, навела је Управа у саопштењу.

Посебно интересовање изазвали су
одломци 147. псалма, који наговештавају
да је тај текст оригинално био краћи.

Занимљиво је да један од одломака није могао да буде приписан ниједном познатом рукопису, што отвара могућност да припада неком још непознатом тексту. Други одломци су идентификовани као делови „Библије” – „Поновљени закон” и „Kњига левитска”, а један као апокрифна „Kњига јубилеја”.

Из Кумранских пећина (Википедија)

Израелски научници сматрају да ови фрагменти пружају нови увид у истраживање „Свитака са Мртвог мора”. Посебно интересовање изазвали су одломци 147. псалма, који наговештавају да је тај текст оригинално био краћи. „Свици са Мртвог мора” или „Kумрански списи” састоје се од око 900 докумената, укључујући текстове из хебрејске „Библије”, који су откривени од 1947. до 1956. у 11 пећина у околини Kумрана, на северозападној обали Мртвог мора.

Текстови су од великог историјског и верског значаја, пошто садрже једине познате преживеле примерке библијских докумената. Написани су на хебрејском, арамејском и грчком језику, већином на пергаменту, а неки на папирусу. Ти списи већином датирају између 150. пре нове ере и 70. године нове ере. Углавном се везују за есене, древну јеврејску секту.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар