МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТАЈАНСТВЕНЕ ПОРУКЕ

Чак и крстови (Википедија)

Чак и крстови (Википедија)

На „стели Монторо“, пронађеној близу Кордобе у Шпанији, постоје неразумљиви знаци и цртежи, стари 28 векова, дакле из времена много пре Исуса Христа.

Ко зна шта пише, нико не може то да прочита. Да ли су читачи на трагу решења. На „стели Монторо“, пронађеној близу Кордобе у Шпанији, постоје неразумљиви знаци и цртежи, стари 28 векова, дакле из времена пре Исуса Христа. Шта је марљиви записничар или више њих желео да поручи будућим поколењима?

Камена плоча је, по свему судећи,
језичка мешавина шпанског, грчког,
иберског, јужноарапског и хананског.

Камена плоча је нађена 2002. године и од тада стручњаци се муче да је одгонетну. Нови чланак који се недавно појавио у часопису Аntiquity наговешћују пробој. Зналци су је брже-боље упоредили с чувеним каменом из Розете, на којем су измешани египатски хијероглифи, старогрчки и демотским писмом (упрошћени хијероглифи).

Свакојаки урети (Универзитет Севиља)

Шпанска камена плоча је, по свему судећи, још већа језичка мешавина која се састоји од шпанског, грчког, иберског, јужноарапског и хананског. Невоља је у томе што није јасно шта урези, заправо, појединачно значе, упркос коришћењуу препознатљивих језичких знакова. И да ли их нешто, уопште, повезује у речи и реченице.

На основу програма који обједињује хемијску карактеризацију, дигитално сликање и геолитолошку и епиграфску анализу, заједно с додатним археолошким истраживањима, на Универзитету Севиљи су обелоданили две претпоставке.

Плоча потиче из гвозденогдоба, од 9. до 3. века пре нове ере, а исписали су је или, тачније рећи, свакојаке симболе урезали неписмени људи који су се у то време сељакали. Другим речима, молгла би се назвати несвакидашњим „каменим дневником” њиховог путовања.

Вероватно је то започело сусретом с хананским досељеницима семитског порекла с Блиског истока, често називаним Феничанима, који већ живели на југу Иберијског полуострва. Сматра се измутељима првог писма, што није без оспоравања. Неписмени домороци су то гледали и својим необичним урезима, и не разумевајући шта пише, преносили у виду цртежа на камену плочу.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар