ТАКНУТО ЋАКНУТО

ТЕЧНИ ХИМАЛАЈИ

Антарктик (Википедија)

Антарктик (Википедија)

Иако се дуго сматрало да је највећи талас у историји поморства, назван у бројним причама „течни Хималаји” само мит, изгледа да је легенда истинита. Талас који се помињао и у митологији, протезао се на више од 700 километара од Новог Зеланда, тако да није ударио ни у једно пловило нити брод. Ради се о једном од највећих таласа који су описани у историји, али који не изазива цунами.

До недавно су океанолози, биолози и метеоролози били скептични према тврдњама из историјских списа о великом таласу који се изненада појављује усред Јужног поларног океана и исто тако мирно нестаје. Међутим, истраживачки пловак који је пуштен у Јужни океан пре око три месеца већ је описао први гигантски талас у овој области, који је у висини оборио рекорд на јужној хемисфери.

Иначе, Јужни поларни океан удара у Антарктик, због чега се због својих великих и непредвидивих таласа сматра једним од најопаснијих на свету за поморце и бродове. Зато када искусним морепловцима поменете ову област, сви ће вам рећи исто – „течни Хималаји”.

У исто време и истраживачи покушавају да дођу до закључка како настаје овај метеоролошки феомен у удаљеном делу света, а цео Јужни поларни океан је најнеистраженије море на планети. Раније се сматрало да се овакви феномени догађају једном у хиљаду година, али нови докази показују да је то много чешћа појава.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар