МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТЕЛЕСКОП ПОД КРОВОМ

На Видојевици (АОБ)

На Видојевици (АОБ)

До краја ове године, уколико то временске прилике дозволе, биће завршен трајни павиљон за један од најсавременијих телескопа у Југоисточној Европи на планини Видојевици, удаљеној 25 километара од Прокупља. Контрола и надзор телескопа врше се преко интернета, а ускоро ће и покретна купола бити замењена, пише портал еКапија.

Астрономска станица на Видојевици,
једна је од водећих и најсавременијих
овакве врсте на југоистоку Европе.

Телескоп „Милутин Миланковић”, са пречником главног огледала од 1,4 метра, који званично ради од јуна прошле године, тренутно је смештен у привременом монтажном павиљону, па су надлежни у Астрономској опсерваторији у Београду одлучили да трајно реше тај проблем.

Огледало пречника 1,4 метра (АОБ)

„Радове вредне око 15 милиона динара за објекат и додатних 100.000 евра за изградњу покретне куполе финансира Министарство за науку и технолошки развој. За изградњу објекта ангажовали смо једну домаћу фирму, док ће куполу урадити италијанска компанија”, кажу у Астрономској опсерваторији у Београду.

Астрономска станица на Видојевици једна је од водећих и најсавременијих станица овакве врсте на простору југоисточне Европе, а сам телескоп је коштао милион евра. Новац за куповину овог телескопа обезбедили су Европска комисија за истраживања и иницијативу и Министарство за науку.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар