МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРСКА ЛЕЧИ НЕСАНИЦУ?

Стрес главни узрочник (Википедија)

Стрес главни узрочник (Википедија)

Истраживачки тим јапанског Универзитета Цукуба испитивао је компоненте шећерне трске како би утврдио могу ли ублажити несаницу и проблеме са спавањем. Стрес је један од главних фактора који доводе до несанице и проблема са спавањем. У недавно објављеној студији, истраживачи јапанског универзитета Цукуба тврде да су у шећерној трсци пронашли активну компоненту која може ублажити стрес и поспешити сан.

Према њиховим налазима, супстанца октакосанол смањује стрес и доприноси успостављању нормалног сна. Заступљена је у различитим намирницама као што су шећерна трска (танки беличасти слој на површини), пиринач, уље пшеничних клица, пчелињи восак. Сирови екстракт поликосанол и главни састојак октакосанол већ су коришћени за лечење других здравствених проблема код људи.

У наведеној студији научници су истраживали како октакосанол утиче на регулацију сна код благо узнемирених мишева. Октакосанол у крвној плазми смањује ниво кортикостерона, који ствара стрес. Мишеви који су третирани октакосанолом почели су нормално да спавају. Аутори истраживања додају да се карактер сна код животиња које нису биле под стресом не мења. Премда верују да се октакосанол може безбедно користити и у терапији несанице код људи (јер се налази у храни), закључују да је потребно извести посебну студију која ће то потврдити.

(Валентина Делић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар