ТАКНУТО ЋАКНУТО

ВАНЗЕМАЉЦИ И ШПИЈУНИ

Поглед на тајне (Википедија)

Поглед на тајне (Википедија)

Обично није добра идеја бити у близини Области 51, јер ћете са пушком упереном у главу љубазно бити испраћени. Ипак, то није спречило ловце на НЛО, Тима и Трејси Дојл. Они су са два километра надморске висине успели најдетаљније до сада да усликају Област 51 и то на удаљености од само 40 километара!

Област 51 је једно од најмистериознијих места на свету, а теоретичари завере су убеђени да је управо то место где Американци крију ванземаљце и врше различите експерименте. Првобитна намера била је да се на овом месту давне 1955. године тестирају шпијунски авиони „локид”, али намена војне базе се често мењала. Занимљиво је само да јавност никада о томе није обавештена и да се радње које се овде одвијају воде као државне тајне. Шта знамо о Области 51?

Откривено је да су ту тестирани
У-2 авони који су служили за
шпијунажу СССР-а у хладном рату.

Веровали или не, тек 2013. године јавности је званично потврђено да Област 51 постоји, тако да је скоро пола века читава прича била на нивоу спекулација. Извештај о постојању Области 51 саставио је Џефри Т. Ричелсон, из Националног безбедносног архива.

Америчка влада је чак објавила тачну локацију у Невади и део је ваздушне базе Едвардс, недалеко од језера Грум. Такође, знамо да је ова Област служила за развој и тестирање шпијунских летелица. Откривено је да су ту тестирани У-2 авони који су служили за шпијунажу СССР-а у хладном рату, а скандал је настао када се сазнало да су САД имале помоћ Британије у томе.

Занимљиво је и да је Барак Обама био први председник који је Област 51 назвао овим именом. „Сада кад сам постао председник, прво питање које ми сви постављају јесте шта се дешава у Области 51”, рекао је Барак Обама новинарима 2013. године и осврнуо се на глумицу Ширли Меклејн, која заговара теорије о постојању ванземаљаца. „Ако будем желео да сазнам, позваћу Ширли Меклејн. Мислим да сам званично постао први председник који је поменуо име Област 51?”

Бил Kлинтон је 1995. године потписао наређење о изузетку подручја од еколошког законодавства у вези с контролом опасног отпада, јер би то захтевало „откривање тајних података о томе месту некој неовлашћеној особи”.

Једина особа која је била део ове базе и проговорила јесте ветеран Џејмс Ноус, који је радио у Области 51. Он је проговорио о свом боравку у тајној бази 2010. године и открио како је изгледао живот шездесетих година када је радио на позицији специјалисте за радар.

„Kувари су долазили из Вегаса. У било које дана или ноћи могли сте да добијете бифтек”, рекао је и додао да су им слали и јастоге по жељи. Нажалост, о ванземаљцима није ништа рекао.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар