МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ ПОНОВО?

Телескоп Грин бенк (Википедија)

Телескоп Грин бенк (Википедија)

Радио-телескопи које користи пројекат Стивена Хокинга „Брејктру лисн” (Breakthrough Listen) ухватили су радио-сигнал из патуљасте галаксије удаљене три милијарде светлосних година од Земље. Астрономи кажу да би могао потицати од „црне рупе”, неутронске звезде, а неки спекулишу и да је реч о сигналу са ванземљских oдашиљача.

Зато што су трајали свега неколико
милисекунди, а радио-телескопи
покривају мали део неба, само за један
од ових сигнала је утврђено да се понавља.

Научници који трагају за сигналима цивилизација из далеког свемира, открили су 15 врло јаких понављајућих радио-импулса. Извор мистериозног сигнала је непознат. И док неки стручњаци верују да долазе из црне рупе или ротирајуће неутронске звезде са изузетно јаким магнетним пољем, неколицина дозвољава могућност да потичу са ванземаљске летелице.

Сигнал је „покупљен” уз помоћ великог радио-телескопа у Грин Бенку у Западној Вирџинији у оквиру 100 милиона вредног пројекта који је покренуо чувени професор Стивен Хокинг, у сарадњи са руским милијардером Јуријем Милнером, са идејом да се пронађу трагови интелигентног живота у универзуму.

Око два туцета сигнала је до сада откривено. Но, зато што су трајали свега неколико милисекунди, а радио-телескопи покривају мали део неба, само за један од ових сигнала је утврђено да се понавља. Тај сигнал, познат под ознаком FRB 121102, откривен је 2012. године и долази из патуљасте галаксије удаљене око три милијарде светлосних година од наше планете.

Међутим, сада је још 15 импулса ухваћено од истог извора и то на вишој фреквенцији од претходних. Као и све остало, та разлика је још увек необјашњива.

„Можемо потврдити да је извор поново активан, а висока резолуција података које су прикупили инструменти омогућиће утврђивање карактеристика мистериозног сигнала са прецизношћу већом него икада”, истиче Вишал Гаџар, члан тима „Брејктру лисн”, који је и открио појачану активност истог извора.

Ендру Сијемион, директор Истраживачког центра „Сети” на Универзитету Беркли и Хокинговог пројекта, каже: „Без обзира на то да ли овај пробој радио-таласа указује на постојање ванземаљских технологија или не, пројекат помаже да се помере границе нашег схватања и разумевања свемира”.

Резултати о открићу су објављени на сајту специјализованом за астрономска открића Astronomer’s Telegram.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар