ТАКНУТО ЋАКНУТО

ВАНЗЕМАЉЦИ СА ВЕНЕРЕ

Величине као Земља (НАСА)

Иако је Венера једна од најнемогућијих планета за живот у нашем Сунчевом систему, могуће је да се на њој крије живот, али у другачијем облику. Наиме, облаци киселине на Венери могу бити домаћини једноставног микробиолошког организма, према истраживању објављеном у часопису „Астробиологија”.

Иако је сличне величине и структуре као
Земља, има танку и токсичну атмосферу
са јако високим температурама, а иза
облака киселине може се видети свет
пун вулкана и деформисаних планина.

Научници су проучавали неидентификоване податке који чине тамне закрпе у облацима Венере. Kористећи ултравиолетне зраке и свемирске сонде, открили су да су састављени од сумпорне киселине и честица које апсорбују светлост.

Професор Ракеш Могул, коаутор истраживања и биолошки хемичар на Политехничком универзитету у Kалифорнији, објаснио је да би бактерије могле бити одговорне за присуство сумпорне киселине. „На Земљи већ знамо да живот може постојати у веома киселим условима, да се храни угљен-диоксидом и да производи сумпорну киселину”, рекао је он.
Управо зато, његово истраживање сугерише да би Венера могла имати насељиву климу у наредне две милијарде година.

Иако је Венера сличне величине и структуре као Земља, има танку и токсичну атмосферу са јако високим температурама, а иза облака киселине може се видети свет пун вулкана и деформисаних планина.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар