МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ У СУНЧЕВОМ СИСТЕМУ

1. Живот на Енкеладу (Википедија)

Живот на Енкеладу (Википедија)

Постоје велике шансе да током будућих мисија на Марсу, попут оне која се планира за 2020. годину, буду откривени и микроорганизми, сматра познати британски физичар Брајан Kокс. Kокс је, такође, изјавио и да би такви организми могли да буду раширенији у Сунчевом систему него што се до сада мислило.

Међутим, научник каже да смо највероватније усамљени када су цивилизације у питању, односно да смо једина напредна врста у нашој галаксији. „Ако одемо на Европу, Енкелад или Марс и загледамо се у њих врло добро, не бих се зачудио да на једном или више од тих места пронађемо микробе”, рекао је Kокс у разговору за магазин „Вајерд” и истакао да је сасвим друго питање да ли ће тај живот постати једног дана постати вишећелијски или интелигентан.

Kокс је додао да потрага за животом у свемиру представља велико питање, и да би посматрање наше планете као јединог тела у свемиру које можда садржи ћивот могло да игра кључну улогу у нашем политичком развоју.  Физичар је објаснио да би посматрање Земље као ретког или јединственог места могло да уједини човечанство. „То је важан корак у политичкој еволуцији, јер у једном тренутку морамо да пронађемо начин да управљамо овим светом тако да он не буде распарчан”, рекао је Kокс.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар