ТАКНУТО ЋАКНУТО

ВАНЗЕМАЉСKИ ПОЗИВИ?

Звезда Рос 128 (Википедија)

Звезда Рос 128 (Википедија)

„Чудни звуци” долазе са звезде удаљене само“11 светлосних година од нас, наводе научници из Порторика. Појачано интересовање научника за ову звезду је настало након вишемесечних спекулација о постојању ванземаљског живота на звезди Рос 128 (у сазвежђу Девица).

„Ако се и даље питате, тврдње о постојању ванземаљског живота су на маргини поред осталих ствари које смо открили”, наводи се у блогу Абела Мендеза, директора лабораторије Планетари Хабитабилити на Универзитету у Порторику.

Ипак, нешто чудно је дошло у центар пажње научника. Док је тим у априлу и мају анализирао серију малих и релативно „хладних” звезда, од којих неке имају и планете које око њих орбитирају, открили су „чудне звуке” који пристижу са звезде Рос 128. То је посебно занимљиво, јер ова звезда нема планете које орбитирају око ње.

„Сигнал се састојао од широкопојасних периодичних неполаризованих импулса врло снажних дисперзијских особина”, пише у свом тексту и додаје да постоје три могућа узрока чудног сигнала:

  • соларне бакље,
  • присуство другог објекта у близини звезде,
  • експлозија сателита.

Мендез каже да ће у сарадњи са колегама из света ускоро поново посматрати звезду, а запажања ће објавити крајем недеље. „Спремио сам пинаколаду ако се испостави да је тај сигнал астрономске природе”, истиче он.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар