ТАКНУТО ЋАКНУТО

ВАНЗЕМАЉСКИ РУСИ

Више од пола постоје (Википедија)

Више од пола постоје (Википедија)

Скоро половина људи верује да ванземаљци постоје и жели с њима да ступи у контакт, показало је истраживање спроведено у 24 земље које нуди објашњење за популарност франшизе „Ратова звезда” 40 година након приказивања првог филма. Научници су пред почетак приказивања „Последњег Џедаја” објавили резултате истраживања, према којем 47 одсто од 26.000 испитаника верује да „постоје интелигентне ванземаљске цивилизације у свемиру”.

Највише људи који верују у интелигентни
ванземаљски живот је у Русији (68 одсто),
следе Мексико и Kина, а на дну листе су
Холанђани – само 28 одсто.

Још већи број, 61 одсто, одговорио је потврдно на питање да ли верује „у постојање неког облика живота на другим планетама”. Отприлике четвртина испитаника изјавила је да не верује да интелигентна бића живе ван Земље, саопштили су научници компаније Глоцалитиес.

Међу онима који верују да у свемиру нисмо сами, 60 одсто изјавило је да би требало да успоставимо контакт са ванземаљским цивилизацијама. Иако није реч о првом истраживању које се бави ставовима у вези са постојањем ванземаљских бића (већ су спроведена истраживања у Немачкој, Британији и САД, која су имала сличне резултате), научници кажу да је у питању најобимније истраживање тог типа, које има глобалне размере.

Највише људи који верују у интелигентни ванземаљски живот је у Русији (68 одсто), следе Мексико и Kина, а на дну листе су Холанђани, међу којима само 28 одсто верује у „мале зелене”. Истраживање је трајало од децембра 2015. до фебруара 2016, а спроведено је на 15 језика, у земљама чије становништво укупно чини 62 одсто светске популације, и које имају удео од 80 одсто када је у питању глобална економија.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Постоје два правца размишљања о постојању ванземаљског живота и у оквиру тога интелигентног облика живота. Научни и „научни“.
    „Научни“ полази од схватања да је земаљски живот па тиме и човек као интелигентни облик живота јединствен и једини облик живота у целом свемиру. Отуд му „припада“ цео свемир, посебно сви расположиви, а њему доступни ресурси. То схватање се посебно односи на убрзано освајање Марса. Тврди се да нигде па ни на Марсу не може постојати било какав облик живота, те је Марс у потпуности на располагању земљанима. Наравно ту је реч о Западном капиталу. Дакле већ виђено империјалистичког освајању Земље, само што су тада људи „разврстани“ на више и ниже расе. И „виша“ раса је имала сва „људска права“ над „нижим“ расама. Али код освајања свемира не постоји у опште могућност постојања било ког облика живота. Много им је лакше! Све је њихово!
    Друго, научно размишљање, поставља себи питања. Да ли може да постоји живот ван Земље? Да ли би могао постојати и интелигентни облик живота? Који су наши, људски, морални обзири које би требало имати према ванземаљским облику живота. Постоји ли опасност по нас од њих. Ако размишљамо „научно“, онда постоји јер као што се ми „научно“ односимо према Свемиру тако би се и „свемир“ односио према нама.
    Али научни прилаз је ближи размишљању да би евентуално постојећи интелигентни облик живота ван Земље, а који би био у стању да стигне до нас, пре био обзира него опасан по нас. И то, по мом мишљењу, толико обзира да нас неби угрозио ни делећи своје знање да нама. Јер и то би за нас било веома опасно. Ако не и погубно.

Оставите коментар