КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ВАНЗЕМАЉСКИ ЖИВОТ ПОСТОЈИ

Нисмо сами (НАСА)

Нисмо сами (НАСА)

Експерти за свемир верују да постоји најмање девет егзопланета које су идеално постављене да би ванземаљским бићима омогућиле да нас несметано посматрају.

Ипак нисмо сами? Ново истраживање о свемиру донело нова сазнања. Универзум је сувише велик да не би постојао ванземаљски облик живота, закључила је нова студија. Експерти за свемир верују да постоји најмање девет егзопланета које су идеално постављене да би ванземаљским бићима омогућиле да нас несметано посматрају.

Последње свемирске мисије
откриле су хиљаде планета
које научници сматрају
потенцијално погодним за живот.

Научници са Kраљичиног универзитета у Белфасту и из немачког Института за истраживање Соларног система „Макс Планк” управо су завршили истраживање о томе колико је вероватно да нас неко посматра на Земљи. Роберт Велс, дипломац Kраљичиног универзитета у Белфасту и главни аутор студије, уверен је да нисмо сами.

 Новооткривене планете (НАСА)

Новооткривене планете (НАСА)

„Мислим да мора бити живота негде горе. По мом мишљењу, свемир је превелики да не би било ванземаљског живота”, каже Велс. Последње свемирске мисије, додаје он, откриле су хиљаде планета које научници сматрају потенцијално погодним за живот.

Постоји мноштво разлога
зашто до сада нисмо
успоставили контакт с
ванземаљским облицима живота.

„Можда су оне и сличне Земљи и поставља се питање да ли је на њима започео живот”, рекао је он. Током истраживања, научници су идентификовали такозвану транзитну зону, где се планете нашег соларног система могу видети како пролазе испред звезда. То, сматрају научници, повећава шансе да се са оваквих планета, сличних нашој, пажљиво прати развој догађаја на Земљи.

Велс каже да постоји мноштво разлога зашто до сада нисмо успоставили контакт с ванземаљским облицима живота. „Морамо размотрити мноштво ствари — колико је уобичајен живот у галаксији, посебно живот интелигентних бића. И ако нас они пронађу, како бисмо ми сазнали да су ступили у контакт с њима”, каже Велс.

Будућа комуникација, додаје он, могла би бити проблем, иако сматра да би коришћење транзитне технике могло бити почетак слања сигнала између Земље и ванземаљаца. Транзитна техника открива даљину планета мерењем минијатурног затамњења звезда, испред које пролази планета на путањи између звезде и Земље. Пролазак планета између звезда и Земље назива се транзит.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар