МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕТРОКИЛОВАТИ ИЗ ЧИБУКА

Недалеко од Панчева

У току је изградња ветропарка у Чибуку, недалеко од Панчева, по оцени многих најзначајнији грађевински и технички подухват у области енергије ветра у нашој земљи и региону.

Енергија ветра је препозната као најозбиљнији обновљиви извор енергије у свету. За разлику од фосилних горива, чије су резерве све мање, ветар је неисцрпан извор енергије. Вековима се користи за добијање механичке, а у новије време и за производњу електричне енергије.

У последњих 20 година ниједан извор енергије није имао тако динамичну експанзију, као што је има енергија ветра. Данас широм света ничу „фарме“ ветрогенератора, а у Србији су до сада отворена три ветропарка – Кула, снаге 9,9 мегавата, La Piccolina – 6,6 megavata и Малибунар, снаге осам мегавата. У току је изградња ветропарка у Чибуку, недалеко од Панчева, по оцени многих најзначајнији грађевински и технички подухват у области енергије ветра у нашој земљи и региону.

Максимална висина турбине износи 170
метара, од које је висина стуба 110 метара,
а крак елисе око 60 метара.

Студенти Машинског факултета који слушају изборне и обавезне предмете на Катедри за пољопривредно машинство недавно су у оквиру редовне стручне екскурзије посетили ветропарк Чибук 1.  Студенте је поздравио њихов старији колега, дипл.инг.маш. за област процесне технике Немања Миловановић, док је за реализацију посете био задужен колега Раде Мировић.

Наоружани добром вољом, радозналошћу, знањем и заштитном опремом, студенти су имали прилику да обиђу неколико ветротурбина и трафостаницу за примопредају електричне енергије. Будући инжењери присуствовали су и монтажи пет сегмената стубова ветротурбина и три сегмента елиса. Том приликом студентима је омогућен и улазак у сам стуб доњег пречника 5 метара који носи ветротурбину и генератор, где су могли да виде целу конструкцију изнутра и упознали се са аутоматизацијом и компонентама система.

У пројекту изградње ветропарка Чибук 1 учествује велики број страних и домаћих компанија предвођених компанијом General Electric захваљујући којој је посета ветропарку и реализована. Изградњом ветропарка Чибук биће постављено 57 ветротурбина снаге од по 2.78 МW. Укупан капацитет 57 ветротурбина биће 158,4 МW. Максимална висина турбине износи 170 метара, од које је висина стуба 110 метара, а крак елисе око 60 метара. Генераторе који, иначе, опслужују 80% ветротурбина у Европи произвела је компанија „Север” Суботица, а трансформаторе у станици компанија „Кончар – Електроиндустрија” из Загреба.

У оквиру ветропарка се налази и трафостаница као и административно – управна зграда. Планирана је изградња далековода дужине око 11 км, кроз територију општине Ковин и града Панчева. Укупна инвестициона вредност целог пројекта је око 205 милиона евра.

(Извор МФ)

О аутору

Станко Стојиљковић

3 коментара

 • – Ukupna investiciona vrednost celog projekta je oko 205 miliona evra.
  Osim toga, najveći problem kod eksploatacije energije vetra jeste što su troškovi izgradnje visoki i kao i česte promene brzine vetra (ne može se garantovati kontinualno isporučivanje energije).
  Proizvodjači struje u Rumuniji, iz energije vetra trenutno dobijaju 15,5 evro centi za kilovat sat.
  U Rumuniji struja košta oko 10 evro centi po kilovat satu. U Srbiji struja sa porezom košta oko 6,5 evro centi po kilovat satu.
  Za buduće investitore je veoma važna baš ta ekonomska komponenta i isplativost projekta.
  Znači prilično uloženog novca.
  Za naše građane je to velika cene zelane energije iz vetroparkova, naš porodični novčanik će teškoto da podnese.Možda je rešenje i razmeni kw sa drugima kad uvozimo energiju.

Оставите коментар