МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИНО ЗА ЗДРАВЕ ЗУБЕ

Благотворни полифеноли (Википедија)

Благотворни полифеноли (Википедија)

Научни докази су већ указали на то да конзумирање вина може бити добро за човекова црева и срце, највероватније због богатих и структурно различитих полифенола који се налазе у њему. У публикацији Америчког хемијског друштва, истраживачи су недавно објавили да полифеноли из вина могу бити добри и за здравље зуба и десни.

Благотворна дејства полифенола највише се приписују чињеници да су антиоксиданси, што значи да штите тело од штете проузроковане слободним радикалима. Међутим, недавни рад показује да полифеноли могу такође побољшати здравље активним интеракцијама са бактеријама у цревима. То има смисла, јер биљке и воће производе полифеноле како би спречили инфекцију штетним бактеријама и другим патогенима.


Викторија Морено Арибас (Википедија)

Професорка Викторија Морено Арибас и њени сарадници желели су да сазнају да ли ће полифеноли вина и грожђа такође заштитити зубе и десни, и како би то могло да функционише на молекуларном нивоу. Истраживачи су проверили ефекат полифенола два црвена вина; затим су испитали и како комерцијално доступни екстракти грожђа и црвеног вина делују на бактерије које се лепе за зубе и десни, стварајући тако зубни плак, каријес и изазивајући поједине болести усне дупље.

Открили су да су изоловани полифеноли два вина углавном бољи од укупног екстракта вина, јер смањују способност бактерија да се држе ћелија. У комбинацији са бактеријом Streptococcus dentisani, за коју се верује да је орални пробиотик, полифеноли су одлични у заштити зуба и десни, и верује се ‒ још бољи у уклањању патогених бактерија. Истраживачи су такође показали да метаболити који се формирају када започиње варење полифенола у устима ‒ могу бити одговорни за неке од ових ефеката.

(Татјана Цвејић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар