МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ВОЈАЏЕР 1” СЕ ЈАВИО ЗЕМЉИ

Пробуђена летелица (НАСА)

Пробуђена летелица (НАСА)

Откако је пре 40 година напустила Земљу, летелица „војаџер 1” наставила је самостално своју авантуру ван Сунчевог система. Иако се дуго није ни помињао у медијима у петак вече појавила се информација да је „војаџер” први пут у последње 33 године испалио своје резервне потиске. Питање је – зашто?

Научници из Насе и са Универзитета у Арканзасу кажу да је то нови тренутак за летелицу, посебно зато што је последњи млазни мотор користио од 2014. године. „Млазњаци за управљање положајем на Војаџеру показују деградацију, што значи да су дошли до краја свог живота”, каже менаџерка пројекта Сузан Дод. „Испитали смо потезе и маневре за корекцију путање да бисмо видели да ли ће радити и да ли бисмо могли да заменимо управљачке позиције. Kористећи нови потисак обезбедићемо две до три године живота за ову мисију.”

Првог марта 1979. године „војаџер” је пролетео поред Јупитера и сликао га. Посетио је и Сатурн, а маневре за корекцију путање није користио од 8. новембра 1980. године. Иако је 21 милијарду километара, од Земље и „успаван” већ неколико деценија, „војаџер” је савршено прошао тест. Требало је 19 сати и 35 минута да летелица пошаље сигнал Земљи показујући да је експеримент прошао добро.

„Има сигнал и успешно одговара на експеримент? То је невероватно, посебно ако узмемо у обзир да се летелица налази милијардама километара одавде, у зони где су температуре страшно ниске и у просторном вакууму. Војаџер не познаје границе”, каже Kејтлин Аренс, астроном.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар