МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АНТАРКТИК СЕ ЗАГРЕВА

Pixabay/Mariamichelle

Јужни пол се у последњих 30 година загрева три пута брже од светског просека.

Ново истраживање које је 29. јуна објављено у часопису Nature Climate Change показало је да се Јужни пол у последњих 30 година загрева три пута брже од светског просека. Истраживачи кажу да су природни процеси водећи узрок овог пораста температуре, али и да су климатске промене изазване људским активностима значајно допринеле томе. Јужни пол је иначе једно од најхладнијих места на планети са просечном температуром од минус 49 Целзијусових степени.

Ранија истраживања су показивала да је антарктички плато једно од ретких места на планети које се хладило док се остатак света загревао због климатских промена, међутим то више није случај, пише Немања Миловић за портал Klima101.rs. У последњих 30 година Јужни пол се загревао за 0,6 степени по деценији, што га чини једним од места која се најбрже загревају на планети.

Важно је ипак истаћи да загревање на Антарктику није униформно и да се сам Јужни пол загрева знатно брже од остатка континента. Највећи ниво загревања забележен је у 21. веку, а 2018. година је била најтоплија икада забележена на овом континенту. Главни узрок загревања је неуобичајено топла температура океана у области тропског западног Пацифика која је повезана са природном појавом која се зове „међудекадна пацифичка осцилација”.

Водећи истраживач ове студије Kајл Kлем са Викторија универзитета у Велингтону (Нови Зеланд) за Carbon Brief каже да су климатске промене врло извесно имале улогу у великом повећању температуре на Јужном полу, али да нису доминантан узрок. У исто време, последњих година је у западном делу Антарктика забележено убрзано топљење леда на местима где континентални глечери долазе у додир са топлим океаном. Ово топљење може изазвати нестабилност ледених плоча на Антарктику и последично убрзан пораст нивоа мора.

(Извор Данас)

О аутору

Stanko

Оставите коментар