MEĐU IZMEĐU

BEŽIČNI PRENOS MOGUĆ

892 pregleda

„Nikola Tesla je dokazao da je to moguće. Sada je bežična električna energija stvarnost, tako izveštava poznati američki časopis za popularnu nauku Popular Mechanics.

Uz podršku novozelanske vlade i elektroprivrede, novoosnovana kompanija (start-up) „Emrod pokazaće da je bežični prenos električne energije izvodljiv, što je pre 120 godina tvrdio i dokazao srpski naučni i pronalazački velikan. Ona je osmislila i izradila odgovarajuću opremu kojom će to izvesti. Za početak biće prebačeno nekoliko vati snage bez ikakvih bakarnih žica i provodnika na razdaljinu od oko četrdesetak metara.


Nikola tesla (
Wikipedia)

Postupak je, inače, jednostavan, sastoji se u prenosu oblikovanih elektromagnetnih talasa. Jedini uslov jeste da na vazdušnoj putanji između predajnika i prijemnika ne postoji nikakva prepreka. Uspehu ovog poduhvata obradovaće se naročito žitelji u neprohodnim i teško dostupnim krajevima planete. Najveća kompanija za isporuku električne energije na Novom Zelandu, „Pauerko, zadužena je da uživo proveri pomenuti postupak prenosa. Zanimljivo je da ovo rešenje već prijavljeno za nagradu Kraljevskog društva.

Nema sumnje da će novost odjeknuti kao najveće iznenađenje u celom svetu. Šta li će sada reći srpski istraživači i stručnjaci koji su decenijama omalovažavali zamisao svoga zemljaka?

 

O autoru

administrator

2 komentara

  • Ne radi se o istom principu prenosa. Tesla je uz pomoć svog uveličavajućeg odašiljača menjao samo elektrostatičko polje između planete zemlje i jonosfere. Samo elektrostatičko polje je zatvorenog tipa i energija ne odlazi nigde jer je strogo lokalizovana i na taj način efikasnost je nadmašila bakarne provodnike za 20%. To znači da po njegovim beleškama gubici u ovom sistemu iznose svega 10%. Način koji se spominje danas sigurno ima daleko veće gubitke jer je u pitanju transferzalno elektromagnetno zračenje. Tesla u svom sistemu prenosa“Hercijanske talase „i.e. transferzalno el.magnetno zračenje smatrao za gubitke i strogo ih prigušivao.Njegova aparatura je jednostavna ali savršeno ukomponovla pet stavki bez kojih bi prenos el.energije na daljinu bio nemoguć. Inače eksperimenti u Kolorado Springsu su direktna potvrda o mogućnostima takvog sistema i prenosa el.energije na daljinu. U svojim spisima navodio je da je proizvodio impulse manje snage(napona) koje su se uveličavale -zbrajale sa svakim povratnim impulsom od antipoda planete sve dok energija na završnom terminalu nije bila tolika(napon) da je pravio varnice dužine od 30 m.

  • Srbine, Galaksija je upravo utemeljena na različjeui razniovresju pogleda i mišljenja. S nestrpljenjem čekam tvoj esej koji unosi novo svetlo u bežični prenos. Biraj: elektronsko ili štampano izdanje. Stanko Stojiljković

Ostavite komentar