MEĐU IZMEĐU

BILA LJUBAVNI NAPITAK

176 pregleda

Ona je glavni sastojak mnogih peciva, kolača i napitaka. Melem je za nepca, dušu i telo. Njena blagotvorna dejstva na organizam su mnogobrojna. Dobra je za zdravlje, ali i za lep izgled.

Postoje crna, bela i mlečna.Sam pomisao na čokoladu izmami osmeh na licu. Može biti lepa i na oko, a još je lepša kad se proba.„Jedina čokolada koja je korisna, je čokolada poznata u narodu kao čokolada za mešenje. Znam da se mnogi neće oduševiti, ali to je čokolada koja ima od 70 do 80 odsto kakaoa i koju treba unostiti, čak 80 do 100 grama dnevno. Kako to utiče na naš organizam?

Sadrži kofein, teobromin i teofilin, koji pomažu u razgradnji šećera. Putem ova dva mehanizma pozitivno deluje na organizam.

Ono što je specifično da ona smanjuje takozvani proces inflamacije, odnosno proces upale na različitim mestima u organizmu, ali kada je naše zdravlje i kada je kardiologija u pitanju, ono što je najbitnije je da smanjuje upalne procese u zidovima krvnog suda. Znači unutrašnjost krvnog suda je veoma značajna jer svi defekti koji nastaju na njemu, bilo kakve upale, nagomilavanje masti i stvaranje masnih pločica, dovode do suženja krvnih sudova i tokom vremena dolazi do pojave angine pektoris, odnosno loše ishrane srca, a nakon toga i do infarkta miokarda. E, baš taj kakao koji unosimo, ta jedna tabla čokolade za kuvanje dnevno, sprečavaju te upalne procese, objašnjava kardiolog dr Predrag Mitrović.


(Pexels)

O značaju čokolade govori i podatak da se još u antičkom dobu smatrala napitkom ljubavi. Danas najviše imamo potrebu za njom kada smo umorni i slabi, jer vraća snagu. Savršen je izvor masti, proteina i vlakana.Čokolada u sebi sadrži kofein, teobromin i teofilin, koji pomažu u razgradnji šećera. Putem ova dva mehanizma pozitivno deluje na organizam.„Umiruje, izaziva smirenje i povećava koncentraciju. To je jedan mehanizam. A drugi su same gradivne materije koje poboljšavaju metabolizam, dodaje doktor Mitrović.

Mnogi se pitaju da li je bela čokolada isto toliko korisna kao crna?„Bela čokolada, ako pogledamo sastav, pre svega ima samo kakao buter, dakle kakaoa praktično i nema, i ima masti i ugljene hidrate. Dakle, ono što ona može da da, osim što je slatka i ukusna za jelo, može samo da vam poveća količinu šećera u krvi i masnoće i da izazove sve procese koji su negativni – taloženje masti u organizmu i krvnim sudovima, što ne smemo da dozvolimo i povećanje šećera, naglašava kardiolog.

Tako da onima kojima je omiljena mlečna čokolada, spadaju u romantične osobe, dok oni koji imaju visoko mišljenje o sebi, ljubitelji su crne čokolade.

Izborom omiljene čokolade određuje se i tip ličnosti čoveka, potvrdila je studija psihoterapeutkinje iz Novog Zelanda. Tako da onima kojima je omiljena mlečna čokolada, spadaju u romantične osobe, dok oni koji imaju visoko mišljenje o sebi, ljubitelji su crne čokolade.Čokolada će vam svakako popraviti raspoloženje, jer izaziva lučenje određenih hormona zadovoljstva – edorfina, ali budite umereni, da bi je konzumirali bez griže savesti.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar