TREĆI SMER

VANZEMALJSKA KORONA

2.974 pregleda


Stanko Stojiljković

Koronu su Srbiji uvalili vanzemaljci. Čudite se? Niste gledali (i slušali) Dečjeg pulmologa. Upućen je i u nadnebeska zbivanja, nijedan član Kriznog štaba mu se nije javno suprotstavio. (Ne isključujem da je u sebi nešto promrljao). Ćutanje je znak odobravanja, ako se ne varam.

Čemu onda naknadna pamet Budućeg akademika (sada dopisničara), ni jednom jedinom rečju ne okrivivši tobožnju akademsku zajednicu koja je, takođe, sve vreme kao zalivena ćutala. (Uz pokoji izuzetak za prste jedne ruke).

Ko je odabrao Krizni štab? Kojim se merilima rukovodio? Zbog čega nije uključen nijedan časnik Srpske akademije nauke i umetnosti (Medicinsko odeljenje)? Niti iko od vodećih istraživača sa ovdašnjih medicinskih fakulteta, i to iz oblasti koje, po prirodi stvari, moraju da budu u prvim redovima u sprečavanju pandemije (virusolozi, imunolozi, infektolozi, genetičari, epidemiolozi…)? Zbog čega niko iz rasejanja nije pozvan, kao u Hrvatskoj? Zašto se na početku nisu oglasili, ponajpre ljudi u belim mantilima?

Izmakli su se da im u ruke ne ćušnu vruć krompir. Ostavili su docente (i pokojeg vanrednog profesora) da se batrgaju s najvećom zdravstvenom pretnjom u proteklih nekoliko godina (ili decenija). Zar je trebalo da ih iko zove da se stave na raspolaganje kada je to najpotrebnije? Kada bi, kojim slučajem, Hipokrat oživeo kakvu li bi zakletvu u ovom času sročio!

I šta je preostalo Dečjem pulmologu, koji će pred etičku komisiju Lekarske komore, no da se slika do mile volje i da priča štogod mu na pamet padne. Usput je, i ne razmišljajući, u koronsko zamešateljstvo upleo nepostojeće „zrake smrti, a i Novaka Đokovića s kojim, navodno, pravi nekakvu skalameriju prema zamisli Nikole Tesle. Govorio je dotični univerzitetski profesor i da su putovanja u prošlost i budućnost izvodljiva, uprkos temeljnim zakonima fizike, i da su nas vanzemaljci posećivali?! „Smešni virus blagonalno prepuštam humoristima.

I ponovo muk u toj istoj akademskoj zajednici, valjda nije zgodno očitati bukvicu kolegi da je dobrano pobrkao lončiće. A novinari? Niste, nadam se, pomislili da je ikoji, čak i da je sve to razabrao, bez saglasnosti glavnog urednika i vlasnika išta smeo da obelodani? Čemu pomenuti, uostalom, služe osim da na političara – sa ove ili one strane – ni najsitnija dlaka ne padne?

Da, zatajili su naučnici (i stručnjaci) koji su se jedini, primajući visoke svedodžbe i laskava zvanja, zakleli da će tragati za naučnom istinom. Kasno je da se nakon svega iščuđavaju, jer su ćuteći postali saučesnici u zaluđivanju nedužnog naroda.

(Čim se vanzemaljci odnekuda pojave, znajte da će najpre navratiti u Treći smer na pivo sa gornje slike).

O autoru

administrator

Ostavite komentar