ТРЕЋИ СМЕР

ВАНЗЕМАЉСКА КОРОНА

CC BY 2.0 Jake Bradley


Станко Стојиљковић

Корону су Србији увалили ванземаљци. Чудите се? Нисте гледали (и слушали) Дечјег пулмолога. Упућен је и у наднебеска збивања, ниједан члан Кризног штаба му се није јавно супротставио. (Не искључујем да је у себи нешто промрљао). Ћутање је знак одобравања, ако се не варам.

Чему онда накнадна памет Будућег академика (сада дописничара), ни једном једином речју не окрививши тобожњу академску заједницу која је, такође, све време као заливена ћутала. (Уз покоји изузетак за прсте једне руке).

Ко је одабрао Кризни штаб? Којим се мерилима руководио? Због чега није укључен ниједан часник Српске академије науке и уметности (Медицинско одељење)? Нити ико од водећих истраживача са овдашњих медицинских факултета, и то из области које, по природи ствари, морају да буду у првим редовима у спречавању пандемије (вирусолози, имунолози, инфектолози, генетичари, епидемиолози…)? Због чега нико из расејања није позван, као у Хрватској? Зашто се на почетку нису огласили, понајпре људи у белим мантилима?

Измакли су се да им у руке не ћушну врућ кромпир. Оставили су доценте (и покојег ванредног професора) да се батргају с највећом здравственом претњом у протеклих неколико година (или деценија). Зар је требало да их ико зове да се ставе на располагање када је то најпотребније? Када би, којим случајем, Хипократ оживео какву ли би заклетву у овом часу срочио!

И шта је преостало Дечјем пулмологу, који ће пред етичку комисију Лекарске коморе, но да се слика до миле воље и да прича штогод му на памет падне. Успут је, и не размишљајући, у коронско замешатељство уплео непостојеће „зраке смрти, а и Новака Ђоковића с којим, наводно, прави некакву скаламерију према замисли Николе Тесле. Говорио је дотични универзитетски професор и да су путовања у прошлост и будућност изводљива, упркос темељним законима физике, и да су нас ванземаљци посећивали?! „Смешни вирус благонално препуштам хумористима.

И поново мук у тој истој академској заједници, ваљда није згодно очитати буквицу колеги да је добрано побркао лончиће. А новинари? Нисте, надам се, помислили да је икоји, чак и да је све то разабрао, без сагласности главног уредника и власника ишта смео да обелодани? Чему поменути, уосталом, служе осим да на политичара – са ове или оне стране – ни најситнија длака не падне?

Да, затајили су научници (и стручњаци) који су се једини, примајући високе сведоџбе и ласкава звања, заклели да ће трагати за научном истином. Касно је да се након свега ишчуђавају, јер су ћутећи постали саучесници у залуђивању недужног народа.

(Чим се ванземаљци однекуда појаве, знајте да ће најпре навратити у Трећи смер на пиво са горње слике).

О аутору

Stanko

Оставите коментар