ATINSKI TRG

GREH STATISTIKE KORONE

203 pregleda

Stalno se žalimo da svet naduvava stanje sa kovidom 19 kod nas, a da mnoge druge zemlje prikrivaju lošije stanje.


Prof. dr
Milan R. Kovačević

Mrze nas, a mi smo sve bolji.Ali, ne samo komšije, nego i svet u celini, o našem stanju epidemije, može da rasuđuje samo prema objavljenoj statistici.A ona je više puta i nama blago rečeno nerazumljiva.

Umesto da neko konačno pregleda i popravi šta se sve objavljuje, tvrdoglavo se i bez argumenata štiti „službena statistika.A kako onda usporiti nepoverenje, ne samo u službene podatke, ne samo sveta, nego i naših pismenih ljudi, a da i ne govrimo o opštem kredibilitetu, u koji se to preliva.Lekari su digli glas svojim potpsima, a šta je sa poznavaocima statistike kod nas?

A evo šta se iz statistike može doznati o našim „pobedama nad koronom na dan 8. 8. 2010. godine.Ukupno su od 6. 3. 2010. godine izvršeno 741.073 testiranja.Po vrstama testova nemamo podatake, iako znamo da ima dupliranih, kao i testova za različite svrhe.

Ukupno je već utvrđeno „pozitivnih, dakle obolelih, 27.863 lica.A od toga broja preminula su 626 lica, ozdravilo je samo 14.047 lica i još kod nas boluje čak 12.935 lica.Krizni štab je saopštio da je tog dana bilo hospitalizovanih 3.154, pa je u svojim domovima i u izolaciji, po toj „statistici“ bilo još neprebolelih čak 9.781 lice.

Dobronamerni čitalac te statistike vidi zaista zabrinjavajući podatak da je u čitavom periodu od pet meseci, ukupno 27.608 obolelih kod nas, ali i da još boluje 47% ili skoro svaki drugi od ukupno obolelih.Takođe vidi i drugi neverovatan podatak, da od tih još bolesnih čak 12.935, samo 24% ili svaki četvrti u bolnici, dok su četiri ili 76%, oni koji se još „leče u svom domu.

Vidi se izdaleka da je to pogrešna statistika, ali ima li ikoga u Kriznom štabu da to zapazi i ispravi?

Protiv epidemije „nevidljivoga neprijatelja statistika je važan alat, dok god ne dođe do leka, iščezavanja ili vakcinacije.A imamo i druge štete što se pogrešno prikazujemo bolesniji nego što smo.

Po grešnoj statistici još imamo 46 hospitalizovanih i čak 187 još ukupno obolelih na svakih 100 hiljada stanovnika.A u čemu je greška?

Nismo dovoljno pametni da naučimo od naše prethhodne greške.Ili možda naš Krizni štab i ne prati koliko se ljudi i kad izlečI?Ali, ista greška nas je već jednom koštala.

Objavio sam svojevremeno da je 8. 5. 2020. godine po statistici obolelo 9.943 lica, izlečeno je samo 2.457 lica, pa je statistički još bolovalo tada 7.490 lica, od kojih je saopštavano da je samo mali deo bio hospitalizovan.

To je onda „ispravljeno u prvoj dekadi juna, evidentiranjem da je u jednom danu naprasno ozdravilo oko 4.000 lica.Ali je nastavljeno sa istim greškama neažuriranja ozdravljanja, pa sad treba ponovo da „ozdravi i statistika, beležeći još jednom, ovaj put još više hiljada naprasno ozdravljenih u jednom danu.

Čim se to uradi, mnoge zemlje će nas videti zdravijim i možda nam otvoriti granice.A naša grešna statistika vapi za profesionalnom i objektivnom revizijom.

(Izvor Danas)

(Foto autora Medija centar)

O autoru

administrator

Ostavite komentar