МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДИНОСАУРУС СА ТУМОРОМ

CC0 Pixabay

Група научника са канадског универзитета McMaster и из Краљевског музеја Онтарио пронашла је тумор на кости листа ноге, код диносауруса центрозауруса, који је живео пре 76 милиона година.

Информацију је саопштио портал Eurekalert који је навео истраживања објављена у часопису Lancet Oncology, преноси Спутњик”.

„До сада нисмо могли да дијагностикујемо агресивну форму рака код диносауруса, била је потребна медицинска експертиза и много анализа… Овде имамо, по први пут, рак костију у поодмаклом стадијуму код диносауруса који је живео пре 76 милиона година. То је узнемиравајуће, каже један од научника Марк Кроутер.

Кост, коју су пронашли 1989. године у провинцији Алберта, чувала се у музеју Краљевског тиролског палеонтолошког музеја. Научници су првобитно посумњали у дијагнозу, која је наводила да се налазе необичне израслине и повреде, као и трагови зараслог прелома. На основу компјутерске томографије, анализе костију на ћелијском нивоу, тродимензионалном реконструкцијом и упоређивањем како рак костију настаје код људи, научници су доказали да је диносаурус патио од остеосаркома. „Рак је вероватно оставио велике последице на диносауруса… и чинио га веома рањивим. Вероватно му је живот у стаду омогућио заштиту како би овај биљојед могао дуже да живи”, рекао је научник Девид Еванс.

„Проналажење веза међу болестима савременог човека и болестима из прошлости ће помоћи научницима да схвате еволуцију и генетику различитих обољења, наводи портал.

На крају саопштења се наоди, да диносаурус највероватније није умро због болести, већ услед велике поплаве.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар