МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖИВОТ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДУЖИ

Pixabay

Револуционарно откриће научника са калифорнијског универзитета на трагу је продужетка људског живота. Они су открили да препарат који се користи за прекид ране трудноће, али и за лечење канцера и Кушингове болести, може да продужи живот.

Откриће научника са Универзитета Јужна Калифорнија, објављено у Журналу за геронтологију и биолошку науку, показује да је препарат мифепристон, стероидно једињење, продужило живот двема различитим животињским врстама. Научници у својој студији сугеришу да би на исти начин овај препарат могао да утиче на друге врсте, укључујући људе, пише Science Dailly. Истраживањем је утврђено да женке воћних мушица, током парења, од мужјака добијају пептид који узрокује упале и скраћује им живот. Употребом мифепристона, тај пептид се блокира, смањују се упални процеси, побољшава здравље и продужава живот јединки у односу на друге које га нису добијале. Због истог механизма реакције на препарат и код жена, научници верују да би њиме могао да се продужи животни век људи.

„Код воћних мушица, мифепристон смањује репродукцију, мења урођени имуни одговор и продужава животни век. Знамо да код жена мифепристон такође смањује репродукцију и мења урођени имуни одговор, па би могао такође да продужи животни век”, рекао је Гери Лендис, један од аутора истраживања.Научници су истраживали и којим механизмом мифепристон продужава живот и изучавали су његово дејство на гене, молекуле и метаболичке процесе. Открили су да молекул познат као јувенилни хормон игра централну улогу. Тај хормон регулише развој воћних мушица, од јајашца, преко ларве до одрасле форме. Пептиди који се ослобађају приликом парења убрзавају ефекте тог хормона, мењајући им метаболизам тако да захтева више енергије за одржавање. Таква промена доводи до упалних процеса, због чега постају подложније токсичним молекулима које производе бактерије у њиховом организму.

Међутим, мифепристон то мења. Када су му воћне мушице биле изложене, пептид им није убрзао ефекте јувенилног хормона и није довео до промене метаболизма. Научници су испробали овакво дејство мифепристона и на другој животињској врсти, ваљкастом црву познатом као C. elegans. И на њему је показао идентичне ефекте и исти систем дејства. Професор Џон Тауер, један од истраживача, наводи да су воћна мушица и округли црв као врсте подједнако удаљени једни од других као што су удаљени од људи. Додаје да и код људи постоји сличан систем повезан са здрављем и дужином живота. „Чињеница да је мифепристон дејствовао на исти начин код две различите врсте, сугерише да би могао да буде успешан и код других врста, рекао је Тауер.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар