TREĆI SMER

ZADNJA POŠTA KEMBRIDŽ

2.071 pregleda

Da li joj je iko priredio doček na balkonu Gradske skupštine? Nije, zvaničnici su u žurbi sačekivali raznorazne sportiste da ih tamo izguraju. Mladu srpsku matematičarka iz Kembridža nemaju u opisu svojeg posla.


Stanko Stojiljković

Poželite li da joj pišete, obavezno napišite ZP Kembridž. Tako smo u doba pre interneta slali pisma u zabita mesta socijalističke Jugoslavije. Shvatili ste poruku? (Pouka je na samom kraju).

Najbolja srpska matematičarka odlazi na jedan od pet najcenjenijih svetskih univerziteta. Isti onaj na koji, kao po tajnom dogovoru, već dugo pristižu najbolji učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Jedne godine ih ej stiglo, čak, osmoro!

Srbija se, jednostavno, navikla da svoje najumnije glave izvozi. Maltene svaku koja diljem zemaljskog šara osvoji nekakvo prestižno odličje. Manite maline i ostalo jagodičasto voće, izvoz najdarovitijih mladih ljudi je u stalnom porastu.

Kako to znam? Čujem ovde-onde, a nemam koga da pitam. Niko ne beleži imena i prezimena ove mladeži i adrese na koje su se zaputili.

Više puta sam predlagao da to bude jedan od najprečih državnih poslova. Još od prvog ikad objavljenog razgovora na temu „odliva mozgova u nas, već daleke iz 1987 u ondašnjoj „Galaksiji. Nije vredelo. Nadležni (i nenadležni) su se sastajali, bez čitanja izgovarali opštepoznate rečenice nepotkrepljene dokazima i rastajali se uz svetla obećanja.

Đaci Matematičke gimnazije, najbolje srednje škole na svetu (prema amričkom mišljenju od pre nekoliko godina), osvojili su do sada 604 medalje na internacionalnim takmičenjima. U koje računamo pregršt odličja Jelene Ivančić, od kojih izdvajamo Mirhazani nagradu lane na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike (IMO), kada je sakupila 41 od maksimalna 42 poena. Pomenuto priznanje ustanovljeno skoro je u čast rano preminule iranske matematičarke Marjam Mirhazani, prve žene ovenčane Fildsovom medaljom, svojevrsnim „matematičkim nobelom.

Da li joj je iko priredio doček na balkonu Gradske skupštine? Nije, zvaničnici su u žurbi sačekivali raznorazne sportiste da ih tamo izguraju. Mladu srpsku matematičarka iz Kembridža nemaju u opisu svojeg posla.

Ali će već prvom prilikom na nekom od „prozora u svet (jer ne mogu da odole slikanju) ponoviti poneku oveštalu izjavu o „odlivu mozgova.

(U nepostojećem Trećem smeru za takve postoji odskora kazna: prepisati hiljadu puta na hartiji izvinjenje Jeleni Ivančić i ostalima i poslati ga na zadnju poštu. Što kraće, da ih ruka ne zaboli).

O autoru

administrator

Ostavite komentar