MEĐU IZMEĐU

KORONA IZ E-CIGARETE

287 pregleda

Pušenje elektronskih cigareta utiče na pluća mladih tako da oni češće obolevaju od kovida-19 nego nepušači. To su sada dokazali naučnici Univerziteta u Stanfordu.

Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe koje redovno puše elektronske cigarete obolevaju znatno češće i teže od kovida-19 nego nepušači istih godina.Prvi put je jedan tim medicinara okupljenih oko profesorke pedijatrije Boni Halpern Felšer iz Škole medicine Univerziteta Stanford (Standford School of Medicine) uradio studiju na tu temu. Studija je objavljena 11. avgusta u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2virus, korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosečni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge.No, onaj ko se zarazio virusom i istovremeno puši e-cigarete pet puta većom verovatnoćom će razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili problema sa disanjem. Jer ko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i elektronske cigarete u poslednjih 30 dana pre njihovog testiranja na koronu, rizik od obolevanja je čak bio 6,8 odsto.Studija s druge strane nije mogla da pruži pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete, jer gotovo svi pušači takođe konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga protivreče tezi da bi pušenje moglo da umanji rizik od infekcije koronavirusom.

„Adolescenti i mladi odrasli moraju da znaju da neko ko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od kovida-19. Jer, tako oštećuje pluća”, kaže voditeljka studije Šivani Mathur Geja.Ona upozorava mlade ljude na varljivu bezbednost. Brojni veruju da ih njihova mladost štiti od simptoma kovida 19. No podaci pokazuju: za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača”, kaže Geja.

Naučnici su koristili podatke 4.351 učesnika između 13. i 24. godine iz svih delova SAD. Izbor učesnika je u isto vreme obuhvatao konzumente e-cigareta i nepušače. I kada je reč o polu i etničkom poreklu, grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka.Učesnici su pitani da li su imali simptome kovida 19, da li su se podvrgli testiranju ili su imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

Profesorka pedijatrije Halpern Felšer ne želi da ovim istraživanjem samo upozori pogođene adolescente. Ona takođe zahteva od zdravstvenih službi da deluju. Sada je došao trenutak”, kaže ona. Politika mora požuriti i regulisati ove proizvode.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar