MEĐU IZMEĐU

KORONA NAPADA BUBREGE

275 pregleda
Wikipedia

Bolest kovid-19 neposredno ulazi u ćelije i može izazvati teška oštećenja, otkriva nova naučna studija.

U studiji koju su sproveli nemački i holandski naučnici, objavljenom u naučnom časopisu Cell Stem Cell, objašnjeno je šta je tačno otkriveno. SARS-CoV-2 neposredno napada ćelije bubrega i povezan je s tubulno-intersticijskom fibrozom bubrega pronađenim u obdukcijskim uzorcima pacijenata. Otkizivanje rada bubrega često je primećeno tokom i nakon kovida-19.

Prethodno se nije znalo da li je otkazivanje nastalo u toku ili posle kovida-19 zapravo povezano s delovanjem novog koronavirusa.Fibrozu bubrega karakteriše formiranje oštećenog tkiva u samom organu, koje u napsletku može dovesti do terminalne faze otkazivanja bubrega. Nakon zaraze uzorka ćelija bubrega novim koronavirusom, naučnici su otkrili da rezultati dokazuju da kovid-19 direktno napada ćelije bubrega i uzrokuje ćelijska oštećenja od kojih nastaje fibroza.

Rezultati studije možda objašnjavaju frekventnost oštećenja bubrega kod pacijenata obolelih ili koji su preboleli kovid-19 i razvoj hronične bubrežne bolesti kod onih koji pate od dugog kovid-a, zaključuju naučnici. Probleme s bubrezima su primetili kod velikog broja pacijenata koji su bili zaraženi novim koronavirusom.

Izvor Zimo

O autoru

administrator

Ostavite komentar