МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА НЕ ВОЛИ БРЧКАЊЕ

Pixabay

Вирус корона се не размножава у слаткој и сланој води, а кључала га убија истог тренутка, изјавила је директорка Федералне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова.

 

„У ,Вектору’ су спроведена истраживања о способности вируса да преживи у узорцима воде, што је било веома важно уочи летње сезоне и ми данас видимо да се вирус не размножава ни у морској ни у слаткој води, али истовремено може да се очува, иако наш помни мониторинг (око 800 истраживања) показује да таквих ризика за сада нема”, објаснила је она на састанку о епидемиолошкој ситуацији у Русији, на којем је учествовао руски председник Владимир Путин.

Према њеним речима, вирус је нестабилан приликом температурних промена и истакла да га кључање одмах убија. Она је такође рекла да се вирус задржава на површинама до 48 сати. „Сходно томе, изузетно је важно да се поштују све наше препоруке за обраду површине, додала је. Попова је истакла да је Федерална служба за фитосанитарни надзор такође проверила како дезинфекциона средства делују на вирус корона. „Сви су активни у утврђеним концентрацијама, вирус није толико стабилан, а правила дезинфекције омогућавају да га људи униште, рекла је Попова.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар