MEĐU IZMEĐU

KORONA NE VOLI MIRISE

15.627 pregleda

Još od prvih izveštaja iz Vuhana, Irana i kasnije Italije, znalo se da gubitak čula mirisa predstavlja jedan od sigurnih simptoma da je neko zaražen koronavirusom. Posle višemesečnih analiza i detaljnih kliničkih studija, naučnici misle da znaju šta uzrokuje ovaj poremećaj.

Jedan od najčešćih uzroka gubitka čula mirisa je virusna infekcija, poput obične prehlade, upale sinusa ili drugih infekcija gornjih disajnih puteva. Sojevi koronavirusa, poput sarsa i mersa, koji nisu toliko smrtonosni kao kovid 19, takođe ponekad izazivaju gubitak čula mirisa. U većini takvih slučajeva čulo se oporavljalo odmah po ozdravljenju jer je do gubitka dolazilo zbog zapušenog nosa, odnosno molekuli mirisa nisu mogli da prodru do receptora u nosu. Međutim, u nekim slučajevima gubitak osećaja mirisa znao je da potraje mesecima, čak i godinama.

Što se tiče kovida 19, obrazac simptoma gubitka čula mirisa je sasvim drugačiji. Mnogi zaraženi pacijenti prijavljivali su da je do gubitka dolazilo iznenada, a zatim se isto tako iznenada vraćao na nedelju ili dve dana. Posebno je zanimljivo što veliki broj pacijenata uopšte nije imao zapušen nos, a čulo se nije oporavljalo mesecima.Pošto stručnjaci sada imaju pristup većem broju snimaka nosa i sinusa pacijenata zaraženih koronavirusom kod kojih je došlo do anosmije (gubitka čula mirisa), uočeno je da su nosne šupljine bile blokirane zbog otoka na mekom tkivu. Ostatak nosa i sinusi izgledali su normalo i zato pacijenti nisu imali problema sa otežanim disanjem kroz nos.

Zašto se nekim pacijentima čulo mirisa ne vraća ni posle više nedelja ili meseci, naučnici još nemaju precizan odgovor, no pretpostavljaju da se radi o posledicama jače upale.

Zna se da kovid 19 napada naš organizam tako što se vezuje za ACE2 receptore na površini ćelije. Kada dospe u ćeliju, virus se razmožava što izaziva reakciju imunog sistema. U početku se mislilo da virus uništava neurone koji kada su u dodirom sa molekulom nekog mirisa prenose signal do mozga gde se on tumači kao „miris”.

Međutim, nedavno istraživanje je utvrdilo da neuroni koji prenose miris uopšte nemaju protein ACE2 koje virus koristi da bi prodro u ćeliju, ali da se oni nalaze na takozvanim, sustentakularnim ćelijama koje oblažu membrane svih kanala. Zato naučnici veruju da virus oštećuje upravo ove potporne ćelije, a odgovor imunog sistema uzrokuje oticanje tog područja u nosnoj šupljini. Zašto se nekim pacijentima čulo mirisa ne vraća ni posle više nedelja ili meseci, naučnici još nemaju precizan odgovor, no pretpostavljaju da se radi o posledicama jače upale. Upalni proces je u stvari reakcija našeg organizma na oštećenje koje je izazvao neki patogen, pri čemu se ispuštaju supstance koje uništavaju i okolno tkivo.

Kod jačih upala bivaju oštećene i okolne ćelije, pa se čulo mirisa oporavlja mnogo sporije jer neuronima treba više vremena za regeneraciju. Oporavak počinje obično izobličenjem mirisa (parosmija). Tako se, na primer, mnogim pacijentima u početnim fazama oporavka čula mirisa dešavalo da im kafa miriše na neku hemikaliju ili ih podsećala na miris kanalizacije.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

6 komentara

  • Gubitak čula mirisa je dosao odjednom. Uzmete da pommirisete omeksivač, alkohol, parfem…i ne osetite ni malo, ali bukvalno ni malo. Što se tiče ukusa zamislite da vam daju nesto pokvareno i usput smrdljivo a lepo na izgled, i vi uzivate u jelu. Strasno iskustvo!

  • Sve isto… prvo bez cula posle parosmija. Nista vise nije kao pre, ne znam sta da jedem… strasno koliko su ti ta cula bitna, i ne shvatas dok se nesto ne desi. Bojim se da spremam obroke jer ne znam sta je pokvareno sta nije. Kafa, crni luk, meso, mirise mi na trulez, pasta za zube isto. Odvratno!

  • U novembru sam izgubila čulo mirisa posle mesec i po dana prvi osećaj mirisa, ali nije sve isto mirisalo, pre mesec dana sve mi smrdi kad spremam hranu, pasta i četkica kao da nisu one stare, moj miris kože užas, omekšivač sve smrdi, ljudi ako ovo potraje haos imali ovom leka

  • Potpuni gubitak čula mirisa 20. dan od početka infekcije. Parfemi, kafa, dim…ništa…Što se ukusa tiče slatko osećam jasno , slano povremeno da, povremeno ne a kiselo i gorko uopšte.

Ostavite komentar