MEĐU IZMEĐU

KORONA NE SME NA POPAJA

569 pregleda

Holandski naučnici su kod pacijenata koji su umrli od posledica kovida 19 ili su primljeni na odeljenje intenzivne nege s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina ka, važnog kod regulisanja zgrušavanja krvi.

Lekari koji su proučavali razvoj bolesti u bolnici Kanisijus Vilhelmina u gradu Najmegenu, našli su vezu između bolesti i ovog vitamina baš zbog toga što kovid 19 izaziva zgrušavanje krvi, što dovodi do razgradnje elastičnih vlakana u plućima, a vitamin ka, koji se u organizam unosi hranom i apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji reguliše zgrušavanje. Oni veruju da bi mogao da osobe zaštiti od težeg oblika oboljenja pluća.Holandski istraživači sada čekaju recenziju studije, a po odobrenju bi počeli s kliničkim ispitivanjima.

Dr Rob Jansen, naučnik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije podsticati kod ljudi što veći unos vitamina ka u organizam, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.On kaže da je ovaj nutrijent dobar i za krvne sudove, kosti i za pluća u svakom slučaju i da ga treba uzimati.

„Vitamini ka-1 i ka2. Ka-1 nalaze se u spanaću, brokoliju, zelenom lisnatom povrću, u borovnicama i u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbuje ka-2, a ima ga puno u holandskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i plesnivim sirevima”, prenosi Nedeljnik”.Vitaminom ka-2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentisane soje, nato, karakteristične lepljive strukture i oporog ukusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist”, rekao je on.Istraživanje je sprovedeno u saradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Mastrihtu, jednim od najvećih evropskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvnog sistema.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar