ARGUSOV POGLED

KRAJ ZAVODA ZA UDŽBENIKE?

331 pregleda

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, institucija stara preko 60 godina, doživljava svoje najteže trenutke od svog osnivanja.


Gordana Marinković Savović

Još krajem 2009. godine, usvajanjem Zakona o udžbenicima, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je prestao da bude jedini izdavač udžbenika u Srbiji.Tada se verovalo da će se otvaranjem tržišta za druge izdavače doći do boljeg kvaliteta nastavnih sredstava.

Danas je realnost potpuno drugačija i Zavod za udžbenike se nalazi pred gašenjem.Situacija na tržištu udžbenika je takva da su najveći deo osvojile nemačke kompanije Klet, Freska i Novi Logos, a krajnji vlasnik sve tri kompanije jeste Klet.

Država, s druge strane, ne želi čak ni da pomogne Zavodu da dobije „nacionalni komplet koji bi podrazumevao da državni izdavač može jedini da izdaje udžbenike za predmete koji su od nacionalnog značaja, kao što su srpski jezik i književnost, geografija, istorija…

Problem je i u izdanjima udžbenika za osnovne škole, gde je, opet, Klet dominantan, a ne Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Nemamo ništa protiv zdrave konkurencije na tržištu bilo kojih proizvoda, ali smo protiv uništivanja višedecenijskih institucija zarad privatnih ili inostranih kompanija, što se neretko događa.Sve u svemu, činjenica je da Zavod za udžbenike ne da više nije konkurentan, već postoji ozbiljna opasnost da nestane.

Sećamo se svi da su velika finansijska sredstva Zavoda za udžbenike ostala zarobljena u Univerzal banci i to oko 564 miliona dinara, a da je DRI (Državna revizorska institucija) često ukazivala na niz propusta u poslovanju ovog preduzeća.

Ako sve ovo imamo u vidu, kao i upliv stranih izdavačkih kuća na naše tržište i njihovu dominiciju, jasno je da bez pomoći i svesti države o ovom problemu, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, iako državni izdavač, ne može opstati na tržištu i njegovo urušavanje će se i dalje nastaviti do konačnog gašenja.

A kome je to u interesu?

(Izvor Danas)

Foto autora (Twitter)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Pa interes je svima osim nama samima, Srbima. Satire se sve što je izvorno srpsko i poturaju se lažne ili iskrivljene činjenice, pogotovo u udžbenicima istorije. O srpskom jeziku da ne pričamo.

Ostavite komentar