MEĐU IZMEĐU

„MIKROČEŠALJ” NAJBRŽI

130 pregleda

Hiljadu filmova visoke rezolucije u sekundi – novi čip postavio rekord u brzini preuzimanja podataka.

MEĐU IZMEĐU

Sićušan čip, nazvan mikročešalj, mogao bi jednog dana da zameni postojeći internet infrastrukturu, istovremeno omogućavajući neverovatne brzine protoka i obezbeđujući ljudima širom sveta stabilne veze čak i pod velikim opterećenjima.Stručnjaci u Australiji postavili su svetski rekord u internet brzini sa 44,1 terabita u sekundi, omogućavajući korisnicima da skinu i do 1.000 filmova visoke rezolucije (HD) u sekundi.

Mešoviti naučni tim sa Univerziteta Monaš, Svinbern i RMIT koristio je tip optičkog čipa, takozvani „mikročešalj koji sadrži stotine infracrvenih lasera, da prebace podatke kroz postojeći komunikacionu infrastrukturu u Melburnu.Najbrža komercijalna internet brzina na svetu trenutno je u Singapuru, sa prosečnom brzinom preuzimanja podataka od 197,3 megabita po sekundi.U Australiji je ta brzina 43,4 megabita po sekundi, što je milion puta sporije o brzine koja je postignuta u testu.

„Mikročešalj“

„Trenutno postoji globalna trka da se ova tehnologija prebaci na komercijalan nivo, pošto je mikročešalj u suptini veoma koristan u veoma širokom rasponu tehnologija. Mislim da će ovaj i slični uređaji biti na raspolaganju specijalizovanim ustanovama i istraživačkim laboratorijama za dve do tri godine, a u prvoj komercijalnoj upotrebi za oko pet godina, rekao je za Independent doktor Bil Korkoran sa Univerziteta Monaš.Ovolika brzina protoka nije toliko važna za pojedinačne korisnike da skinu ili strimuju filmove za Netfliksa, ali će pružiti podršku za brojne druge tehnologije koje će zahtevati visoke protoke.

„Ne govorimo ovde samo o strimovanju filmova. Primena naše komunikacione tehnologije i mnogo šira. Mogućnost prebacivanja takvih količina podataka može da se koristi u raznim aspektima – samovozećih automobila i budućim vidovima transporta, medicini, obrazovanju, finansijama, komercijalnoj industriji, objašnjava Korkoran.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar