MEĐU IZMEĐU

MUZIKA KORONA VIRUSA

586 pregleda

Sve to zvuči kao spoj različitih melodija. U zvučnom zapisu koji traje sat i 50 minuta, čuju se zvona, žičani instrumenti, flauta i koto – tradicionalni japanski žičani instrument čiji je zvuk intrigantan i umirujući.

Kako zvuči koronavirus?

Znamo kako se prenosi, koji su simptomi i kako izgleda pod mikroskopom novi koronavirus. Odnedavno možemo i čuti kako zvuči korona. Tim američkih naučnika pretvorio je strukturu virusa u zvučni zapis. Osim što je melodija interesantna, otkrila je i detalje o strukturi virusa, koji se ne mogu uočiti mikroskopom.Za neke je ovo opuštajući zvuk, za druge prilično uznemirujući. Tako je bar sudeći prema komentarima ostavljenim ispod zvučnog zapisa korone na platformi Saundklaud.

Snimak su napravili naučnici Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT). Profesor Markus Biler i njegove kolege uspeli su da šiljke koronavirusa koji su sastavljeni od aminokiselina, sonifikacijom, odnosno veštačkom inteligencijom i posebnim tehnološkim procesom, pretvore u zvučni zapis.

Prijatan i relaksirajući karakter, takozvane muzike koronavirusa, prema rečima autora projekta, profesora Bilera, vara naš sluh isto kao što i virus vara naše ćelije.

Prema rečima vođe tima, profesora Markusa Bilera, to što se čuje je višeslojna algoritamska kompozicija koja pomoću zvuka odražava vibracije proteina, ritmičke elemente, redosled i formiranje aminokiselina. Sve to zvuči kao spoj različitih melodija.U zvučnom zapisu koji traje sat i 50 minuta, čuju se zvona, žičani instrumenti, flauta i koto – tradicionalni japanski žičani instrument čiji je zvuk intrigantan i umirujući.

Prijatan i relaksirajući karakter, takozvane muzike koronavirusa, prema rečima autora projekta, profesora Bilera, vara naš sluh isto kao što i virus vara naše ćelije. Pretvarajući virus u ovakvu vrstu muzike, Biler i njegov tim su saznali da virus korona koristi domaćina. Tačnije iz organizma obolelog preuzima sistem pravljena proteina i koristi ga za sopstveno razmnožavanje.Ta sazananja, uz još neke detalje koje mirkoskop ne može da otkrije, a otkrivaju se analizom melodije, kako naučnici navode, značajni su za razvijanje terapije i odgovarajućih lekova za kovid 19.Poslušajte sami: Viral Counterpoint of the Coronavirus Spike Protein (2019-nCoV)

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar